fbpx

Lär dig 10 intressanta saker om lavendel

by Redaktionen

Lavendeln odlas som prydnadsväxt i trädgårdar och parker för de vackra blålila blommornas skull. Bin och fjärilar älskar denna väldoftande skönhet. Lavendeln har även mängder av andra trevliga egenskaper och oväntade användningsområden.

1. Lavendel som livsmedel

Lavendelblommorna kan kanderas eller användas som dekoration på t.ex. tårtor. Blommorna kan du smaksätta örtgelé, vinäger, skorpor eller kakor med. 

Lavendel brukar räknas till kryddväxterna och du kan göra te av den. I Sydeuropa används bladen även för att krydda kött, särskilt vilt. 

2. Doftande braständare

Torkade lavendelstjälkar är utmärkta som braständare. Lägg de vissnade eller torkade stjälkarna i brasan. En bonus är att det kommer dofta gott.

3. Välbeprövad hudvård

Har du känslig hud kan du använda blommorna till hud- och ansiktsvatten. Det stimulerar celltillväxten och är bra mot finnar. 

Lavendel innehåller en eterisk olja som ökar blodgenomströmningen i huden och är utan tvekan en av våra främsta doftfavoriter. Därför används den i många hudvårdspreparat. 

Du kan också tillverka din egen lavendelolja.

4. Parfym under antiken

Redan under antiken, långt innan deodoranter och badsalter fanns, använde romarna blommorna som parfym och tillsats i tvättvattnet. Lavendeloljan som utvinns ur blommorna används främst vid tillverkning av parfym, eau-de-cologne samt tvål i dag. 

5. Lindring vid sömnproblem

Har du sömnproblem kan du ta 1-4 droppar lavendelolja på en sockerbit eller 1 droppe på huvudkudden, eller fylla kudden med lavendelblommor. Man kan också droppa olja i vattnet i en doftlampa någon timme innan sänggående.

6. Milt lugnande vid oro

En blandning av torkade lavendelblommor kan användas som lugnande vid oro, yrsel och migrän. Till exempel kan du göra ditt eget lavendelte: 2 dl hett vatten över 2 tsk lavendelblommor, låt dra 5 minuter. Man kan i flera böcker läsa att 6 droppar olja i badvattnet lugnar oroliga barn så de somnar lättare.

7. Naturlig smärtlindring

Lavendel anses vara kramplösande, urindrivande och kan lindra vid diarré och irriterad mage och tarm. Den kan också användas som sårmedel, och då den retar huden och ökar blodgenomströmningen funkar det även som smärtlindring vid ryggskott, andra muskelsmärtor och reumatiska besvär. 

8. Effektivaste malmedlet

Förr i världen la man små broderade lavendelpåsar i linneskåpen för att ge en härlig doft till linnet och för att motverka mal, något som fungerar än i dag, prova! Man brukade även sy in lavendel i kläderna för att hålla loppor och löss borta,

9. Mysiga myter och trolldom

Det finns flera myter om lavendel. Till exempel att man ska gnida in ett brev till någon man håller kär med lavendel så ska denne bli förälskad när den får det. Strör man lavendelblommor i huset kommer det alltid vara fred i huset. Om man bär lavendel på kroppen under midsommarnatten kan man se feer.

10. I Sverige redan i 600 år

Lavendel odlas och är härdig upp till södra Norrland, men kan ibland påträffas helt vild i Sydsverige. Arten kommer från Medelhavsområdet och de största odlingarna finns i Frankrike, Provence, Spanien och Ungern. Även engelsmännen älskar sin lavendel. 

Lavendel spreds med munkar i Europa på 1000-talet och har sedan dess odlats i klosterträdgårdar. Det finns ett 30-tal lavendelarter. I Sverige har den odlats sedan 1400-talet. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar