fbpx

Allt du behöver veta om Palettblad – så lyckas du med sticklingarna

by Redaktionen

Att palettblad har blivit den mest populära krukväxten under de senaste åren är lätt att förstå. Den är vacker med sina intensiva färger, är lättskött och växer snabbt. Att den är enkel att ta sticklingar på är ytterligare en fördel. Här får du veta allt om vår nya krukväxtsälskling. 

Vilken temperatur trivs de i? 

Palettbladet är köldkänsligt och tycker inte om temperatur under 18 grader. Plantan trivs bäst i vanlig blomjord och kan behövas planteras om ofta, då den växer snabbt.

Hur ska jag placera palettblad?

Placeras ljust men inte i direkt solljus, då bladen kan brännas. Sommartid kan palettbladen placeras utomhus. Av solljus får palettbladet en riktigt intensiv färg, medan står den i skugga får bladen en mer grön nyans.

Hur ofta ska jag vattna palettblad? 

För att palettblad ska trivas vill de ha vatten ungefär 1–2 gånger i veckan och jorden ska hållas fuktig. Vattna mer på sommaren än under vinterhalvåret, precis som med de flesta växter. 

Blommar palettbladet?

Ja, palettblad får ofta knoppar, met bästa är att knipsa av dessa då de tyvärr tar för mycket energi från plantan. 

Hur tar jag sticklingar? 

För en riktigt tät, frodig planta ska du toppa den, annars växer nämligen plantan bara på höjden. När du beskär och toppar, lägg skotten i ett glas vatten eller en fin vas. Sticklingen kommer snabbt att få rötter och då har du fått en ny planta. Planera i vanlig blomjord. 

Hur stammar jag upp ett palettblad?

Välj ut en stickling som växer rakt och låt den bli ungefär 15 centimeter hög. När den är 15 centimeter tar du bort bladen som växer längs stammen och spara endast bladen i toppen. Därefter ska plantan få växa till sig och ibland kan den behöva hjälp av blompinnar som stöd. Sedan är det bara att toppa toppskottet så att palettbladet kan förgrena sig. Nu har du ett fint träd! 

Facebookgrupper för palettblad

  • Palettblad för nybörjare
  • Palettblad köp/sälj max 50 kr
  • Palettblad / Coleus
  • Palettblad/Coleus Sweden – KÖP/SÄLJ
  • Palettblad Auktion Byt & Sälj
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar