8 populära designklassiker

by Redaktionen

Visste du att det inte var Stig Lindberg som ritade Berså? Eller att Margrehteskålen fått sitt namn efter drottningen av Danmark? Här är allt du vill veta om åtta av våra älskade designklassiker!

Bild: Iittala

1. Aalto-vasen från Iittala 

Alvar Aalto ritade den klassiska vasen 1936 till en tävling i glasdesign och han inspirerades av vattnets vågar (aalto betyder nämligen våg på finska). I dag är Aalto-vasen ett av världens mest berömda glaskonstverk och den har satt finsk formgivning på kartan. I dag finns vasen i olika färger och storlekar och vaserna är munblåsta av glasblåsare på Iittalas glasfabrik. 

Bild: Bukowskis

2. Berså från Gustavsberg

Det är många som tror att servisen Berså är formgiven av Stig Lindberg, men det är i själva verket Lindbergs elev Krister Karlmark som har formgivit denna favorit. Berså producerades mellan 1961 och 1974 och nytillverkades därefter 2005. 

Bild: Swedese

3. Lamino från Swedese 

Yngve Eriksson ritade denna designpärla redan 1956 och sedan dess har den blivit älskad av många. Designen känns tidlös med sina enkla linjer och är ett mycket vackert hantverk. Ynge Erikssons målbild var en fåtölj som var enkel, näpen och vacker att titta på och det har han verkligen lyckats med. 

Bild: Wikipedia

4. Margretheskålen från Rosti Mepal 

Den praktiska, älskade melaminskålen från Rosti Mepal började produceras 1950. Den är ritad av Acton Bjørns och Sigvard Bernadottes designstudio i Köpenhamn. Skålen är uppkallad efter Sigvard Bernadottes systerdotter prinsessan Margrethe av Danmark (som i dag är drottning). Nuförtiden är Margretheskålen en del av den permanenta samlingen på Museum of Modern Art i New York och har vunnit många priser. Margretheskålen finns i hela tio storlekar och i många olika fina färger. 

Bild: Skultuna

5. Ljusstaken Liljan från Skultuna

Den vackra mässingsljusstaken är det många som känner till. Liljan var designad av Ivar Ålenius Björk för världsutställningen i New York 1939 och den svenska tillverkaren Ystad-Metall producerade den fram till att den lade ner år 1969. Nu tillverkar Skultuna denna tidlösa ljusstake som är populär världen över. 

Bild: Bukowskis

6. Bumling från Ateljé Lyktan

En riktigt svensk designklassiker är den bulliga lampan Bumling från Ateljé Lyktan. Känd för att sticka ut, gärna i starka färger. Tydligen ska en vän till formgivaren Anders Pegrson ha sagt “Det var mig en stor bumling, Anders” om pendellampan. Det var så den fick sitt namn och under sjuttiotalet kom fler Bumlingar i form av exempelvis bordslampor, golvlampor och vägglampor. 

Bild: Bukowskis

7. Sjuan från Fritz Hansen

Ikoniska Sjuan formgavs av danska Arne Jacobsen 1955 och är den mest populära stolen i Fritz Hansens sortiment. Stolen Myran kom först och Sjuan är en vidareutveckling av den. Varför har den blivit så populär? Kanske för att den är lätt, är stapelbar och finns i många olika utföranden och former. Den finns med och utan armstöd, med eller eller utan hjul och till och med i barnstorlek. Dessutom kan du välja mellan olika träsorter eller om du vill klä den i textilier eller i läder. 

Bild: Designtorget

8. Stringhyllan från String

Vårt mest hyllade hyllsystem är utan tvekan String. Den är ritad av Nisse och Kajsa Strinning och blev en av femtiotalets mest populära hylla i Sverige. Den blev även mycket populär utomlands, FN-skrapat i New York fick sina egna Stringhyllor och den blev prisad. Bland annat fick den guldmedaljen på Triennalen i Milano. 2004 blev varumärket det vi känner till i dag. Nisse Strinning ritade en helt ny version av Stringhyllan – nämligen den mindre varianten, String Pocket, som fortfarande är en mycket populär och uppskattad hylla.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar