fbpx

Suckulenter – lättskötta krukväxter med karaktär

by Redaktionen

Suckulenter som krukväxter har små krav när det gäller vatten och näring. De är uthålliga växter som har anpassat sig för hårda förhållanden i naturen. De kan klara sig utan vatten i långa perioder eftersom de tjocka, köttiga bladen och stammarna har förmågan att lagra vatten. 

En riktigt gammal klassiker

Ordet “succiilentus” betyder saftrik och kommer från latinets “succus” som betyder saft eller vätska. Suckulenter finns över hela världen i många former och skepnader. Det finns suckulentsorter som växer i torra heta öknar eller i fuktiga regnskogar, andra klarar sig i det krävande klimatet på Grönland. 

Antalet suckulenter i världen är häpnadsväckande stort. Det finns ungefär 600 släkten och åtminstone 3 000 arter, varav de flesta hittar man i Afrika och där främst i Sydafrika.

Alla kaktusar är suckulenter

I Utah och Colorado i USA har man funnit fossiler av kaktusar som är omkring 50 miljoner år gamla. Christopher Columbus har fått äran av att vara den första som tog en kaktus till Europa från Västindien.

Dessa suckulenter känner du säkert till

Aloe veran är en välkänd suckulent, precis som svärmorstungan och paradisträdet. Den sistnämnda kan bli magnifik efter några år, och den tycks kunna bli hur gammal som helst med rätt skötsel, det vill säga inte för mycket vatten. 

Ett gammalt paradisträd
Svärmorstungan behöver inte stå i fönstret, den tål skuggigt läge mycket bra

Blanda olika sorter 

Ute i butikerna finns ett stort sortiment av suckulenter, allt från minivarianter till växtmaterial för riktigt stora krukor. Färgen skiftar från grönt till silver och svagt lila. Bladformer varierar och bladen kan ha vaxartade eller håriga ytor.

Dessa krukväxter sköter sig nästan själva och platsar i de flesta fönsterbrädor. Några klarar sig bra även med mindre dagsljus. Många är lätta att föröka genom att man tar sticklingar eller blad och sätter i såjord.

Suckulenterna är läckra som enskilda krukväxter, i grupp eller i en fantasifull samplantering. Köp några stycken gärna med varierad bladform och höjd, och plantera ihop i ett större kärl!

Den korta listan på skötselråd för suckulenterna

  • Placeras ljust, gärna soligt, förutom arterna som inte behöver sol, fråga i blomsteraffären.
  • Trivs i rumstemperatur.
  • Vattnas sparsamt. Dessa tåliga växter mår egentligen bara dåligt om vattningen blir för riklig, då finns det risk för att plantan ruttnar.
  • Små suckulenter kan behöva planteras om på våren i en lite större kruka. Äldre plantor behöver omplantering mer sällan. 
  • Använd så kallad kaktus- eller såjord. Den är inte lika näringsrik som vanlig krukväxtjord, och om suckulenter får för mycket näring blir de förvuxna och inte alls vackra. Det är viktigt att jorden hos suckulenterna är mager och porös så att den lätt släpper igenom vattnet. 
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar