fbpx

Vilka vanor ger oss ett långt och friskt liv?

by Redaktionen

På vissa håll av världen uppnår människor en mycket hög ålder. Forskningen, som kallar dessa områden för ”blå zoner”, har kommit fram till att kostvanor har en stor betydelse, men hur människor tillbringar sina dagar och hur de håller sig till livet är lika avgörande.

Balans, mening och social samvaro

Enligt Dan Buettner, som är den som skrivit mest om blå zoner, har de som blir riktigt gamla hittat en balans mellan aktivitet och vila. Han identifierar följande faktorer som viktiga för ett långt och friskt liv: 

  • Naturlig rörelse. Världens mest långlivade människor lyfter inte skrot och springer inte marathon. Istället är rörelse en naturlig del av deras vardag. De går mycket, och sköter hem och trädgård utan hjälp av maskiner. 
  • Mening. I Okinawa kallar de det ikigai, medan man i Nicoya talar om plan de vida. Det handlar om att veta varför du vaknar på morgonen. Att finna mening med livet anses kunna förlänga livet med sju år!
  • Tid att varva ned. Även de som lever i blå zoner utsätts för stress, och stress anses leda till kronisk inflammation som är relaterat till många åldersrelaterade krämpor. Men de som lever länge har rutiner för att motverka stressen. I Okinawa tar man paus några gånger per dag för att minnas sina förfäder. Sjundedagsadventisterna ber, på Ikaria i Grekland  tar de en tupplur och på Sardinien har de happy hour. 
  • Vin vid fem. Förutom sjundedagsadventisterna dricker människorna i de blå zonerna regelbundet en liten mängd alkohol. De som dricker måttligt lever längre än de som inte dricker alls. Tricket är, enligt Buettner, att dricka 1–2 glas per dag, helst rött vin, tillsammans med vänner och/eller mat. Och nej, det fungerar inte att spara under veckan och ta 14 glas på lördag!
  • Samhörighet. Nästan alla i studien ingick i någon form av trosbaserad gemenskap. Forskning visar att deltagande av någon form av religiös sammankomst fyra gånger per månad kan förlänga livet med 4–14 år. Kanske kan det här ses som ett sätt att finna både aktivitet, mening, social samvaro och tid att varva ned?
  • Familjen först. I de blå zonerna tar man hand om sina åldrande föräldrar, i sitt eget hem eller nära. Även barnen blir friskare av det. Man investerar tid och kärlek i barnen, vilket också ökar chansen att de tar hand om sina föräldrar i framtiden. Kärlekspartnern behåller man för livet – bara det kan förlänga livet med upp till tre år. 
  • Rätt umgänge. De som lever längst väljer umgänge med goda vanor. Forskning visar att såväl lycka som rökning, övervikt och ensamhet smittar. Välj därför umgänge med rätt livsstil. I Okinawa skapade man traditionellt moais, grupper om fem barn som skulle stötta varandra genom livet. Idag är moai benämningen för de sociala nätverk där vänner möts för att småprata, ge varandra råd, delta i gemensamma aktiviteter och ibland även hjälpa varandra ekonomiskt, som en andra familj.

Mer om vad de äter 

Vetenskapsjournalisten Henrik Ennart har tillsammans med kocken Niklas Ekstedt skrivit Den blå maten. Recept för ett långt och lyckligt liv. Där har de listat tio matvanor från de blå zonerna. Läs mer om dessa här.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar