Vi är många som drömmer om en egen liten köksträdgård med örter, kryddor och grödor, och det är faktiskt lättare än du tror att skapa den själv! Här nedan listar vi några av de bästa tipsen för att du ska kunna odla egna, fräscha grödor hemma.

Välj en solig plats

Om du ska anlägga en helt ny köksträdgård så ska du välja en solig och plan plats i trädgården där pallkragarna enkelt få plats och kan stå utan att luta. Se dessutom gärna till att det inte finns några stora träd i närheten då rötterna lätt kan bli jobbiga. 

Gör en enkel skiss

När du har valt ut en passande plats för din köksträdgård så är nästa steg att rita upp en enkel skiss på hur du tänkt dig att allt ska se ut. Markera ut vart pallkragarna eller odlingslådorna ska så, vart du vill ha blommor, kryddor och så vidare. Markera också ut vart gångarna ska vara så att du enkelt kan röra dig mellan pallkragarna. Här bör du också markera ut om du vill ha något annat i din köksträdgård så som en kompost, en bänk att sitta på eller varför inte ett litet fågelbad.

En enkel odling eller en lugn oas

När du anlägger en köksträdgård från grunden så är möjligheterna oändliga. Antingen gör du det enkelt för dig och satsar enbart på odling eller så toppar du det hela med ett staket eller en mur. Plantera äppelträd och bärbuskar, eller varför inte bygga ett växthus i närheten för att kunna odla grödor som kräver mer än vad vår svenska sommar kan ge. En dekorativ köksträdgård blir enkelt den mysigaste platsen i din trädgård.

Pallkragar och odlingslådor

Pallkragar eller odlingslådor går både att göra själv eller att köpa färdiga i vanliga byggbutiker såsom t.ex. Jula.

Om du redan har en plats i trädgården där du odlat blommor eller grönsaker på friland så kan du sätta pallkragen direkt på jorden och helt enkelt fylla på med ny jord.

Ska du däremot anlägga en helt ny odlingsyta att ställa dina pallkragar på så kan du bottna lådan med ett tjockt lager tidningar, markduk eller gamla trasmattor. Det hindrar gräs och ogräs från att växa in i lådan.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar