fbpx

Så blir du av med getingar

by Redaktionen

Getingar gör nytta genom att pollinera växter och genom att äta upp skadeinsekter. Bästa skyddet mot getingar är att läsa in sig på fakta och lära sig om hur de beter sig, om deras bon, om när och varför de sticker oss. Då kan man handla proaktivt och undvika misstag.

Så här säger experterna:

Getingar dras till sött och kött

Se till att täcka över mat som står ute. Ha lock på drycken, sätt en servett över glaset. Drick aldrig ur en öppnad mörk flaska som stått ute. Locka gärna bort getingarna en stund innan ni sätter er till bords genom att lägga något sött på ett fat längre bort.

Leta efter getingbon tidigt på våren

Då är bona mindre och invånarna färre, och därför lättare att ta bort. Bäst är kvällstid när de är inaktiva.

Stora getingbon, speciellt såna som är dolda i väggar och takutsprång, bör man anlita proffs till. Annars kan man snabbt bli attackerad av upp till tiotusentals individer. Getingar försvarar sina bon och revir aggressivt.

Skräm bort getingar med en enkel attrapp

Olika getingarter bygger bon på olika sätt. Har man otur bygger de bon i takutsprånget, i uterummet eller friggeboden. Det finns dock ett riktigt bra trick att få dem att göra det någon annanstans.

Getingar har ett starkt revirbeteende. En geting som ser ett annat bo håller sig borta, då den vet att den riskerar att bli attackerad och t o m dödad av de rivaliserande getingarna. Därför kan man göra falska getingbon av bruna, skrynklade papperspåsar och hänga upp i takutsprång med några meters mellanrum, för att lura getingar till att tro att här redan bor andra getingar. Är du händig kan du virka falska getingbon av garn.

Bästa tidpunkten är tidigt på våren när de börjar leta plats för att bygga.

Få getingar att flytta

Det går att spruta på där man inte vill att getingarna ska vara ett naturmedel som är mycket billigare och miljövänligare än det som säljs i affärerna.

Recept:

  • Blanda 1 matsked pepparmintsolja (finns att köpa på apotek, naturapotek, och mataffärer bland bakartiklar) med 1 liter vatten i en sprayflaska.

Om det är ett bo, se till att det är på morgonen när de fortfarande vilar. Du behöver inte träffa direkt på getingarna, utan det räcker att stället blir sprejat, t ex gardinen, duken eller altangolvet. Då flyttar de.

Getingar innanför kläderna

Har du fått en geting innanför kläderna ska du lyfta på tyget. Så fort de ser ljuset hittar de ut själva. Det gäller att inte få panik. Getingen sticker dig inte om du inte klämmer på den.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar