fbpx

Lyckas med dina orkideer

by Redaktionen

Orkidéer är vackra, exotiska och dekorativa – och faktiskt lättskötta trots sitt rykte. Här är några tips som får dig att lyckas.

En populär krukväxt

Med sina härliga färgnyanser, vackra blommor och olika sorter är orkidéer exempel på naturens fantastiska konstverk. Orkidén är en av världens största växtfamiljer med nära 25 000 olika arter. Den i särklass populäraste sorten i Norden är brudorkidén, phalaenopsis, som trivs bra och sprider mycket glädje i våra hem. Brudorkidén finns i många nyanser av rosa, gult och vitt. Börja din bekantskap med orkidéer med brudorkidén som är mest lättskött och vanligast i handeln. Lär dig att sköta växten rätt så klarar du de mer avancerade och roliga sorterna sedan.

Förr ansåg vi att orkidéer var ömtåliga växter som krävde regnskogsklimat inomhus för att trivas. Nu vet vi att det inte alls är så. Få krukväxter är så lättskötta och de trivs alldeles utmärkt i våra bostäder som håller rumstemperatur året om. Orkidéer kan till och med tåla att glömmas bort i ett par veckor, någon gång ibland. Perfekt om man gillar att resa.

Brudorkidéer blommar minst en månad, men kan blomma upp till tre månader om de får tillräckligt mycket vatten. I vissa fall kommer det en ny stängel redan innan de andra vissnat ner, andra gånger får man vänta flera månader innan den blommar om.

Placering

Välj ett fönster mot öst eller väst. Vintertid blir söderfönstret en utmärkt placering, för då behöver dina orkidéer allt ljus de kan få. Se bara till att skugga från den brännande vårsolen i tid och undvik närhet till värmekällor. Att stå en bit in i rummet fungerar oftast också utmärkt.

Idealtemperaturen för orkidéer är ca 25 grader på dagen och 18 på natten. Låt gärna fönstret vara på glänt under den varma årstiden. Då blir det automatiskt en liten skillnad i temperatur mellan dag och natt.

Ha dem gärna i en glaskruka så att ljuset når rötterna. Om knopparna gulnar och trillar av innan de slagit ut beror det oftast just på ljusbrist, klipp då ner stängeln (stjälken).

Jord

Blommorna ska planteras i särskild orkidékompost. Den består av barkbitar med olika struktur som är tillräckligt poröst material för att orkidéernas rötter ska trivas.

Vattning

Hur mycket vatten orkidéen behöver beror på hur varmt och ljust den står och om orkidén blommar eller inte. På sommaren när det är höga temperaturer kan det behövas upp till tre gånger per vecka. Står orkidén i ett norrfönster under vintern utan blommor räcker det med att vattna sparsamt en gång i veckan.

Vattna antingen genom att doppa hela krukan i vatten i diskhon eller i en hink med vatten, eller håll den under kranen eller duscha den i några sekunder. Den skall bli genomvåt. Låt den sedan stå på diskbänken och rinna av ordentligt. Det går bra att vattna en orkidé som vanligt, det vill säga med vattenkanna eller liknande, men vatten får aldrig bli stående på fatet eftersom det skadar rötterna. När orkidéns luftrötter och blad är gröna och saftspäda vet du att den trivs och har tillräckligt med vatten och du kan vänta. Är rötterna gråaktiga är det dags att vattna.

Låt sedan komposten torka upp innan nästa vattning. Med tiden lär du dig att känna på krukans vikt när komposten torkat upp och det är dags att vattna igen.

Näring

Gödsla sparsamt allt eftersom dina orkidéer växer. Särskild orkidénäring finns att köpa. Ge orkidénäring vid varannan vattning, året om. Du kan även använda näringsstavar som du trycker ner i krukan. Dessa håller under en längre period.

Tänk på att överdosering gör mer skada än nytta.

Omplantering

Plantera om dina orkidéer i särskild orkidékompost som är mager och luftig, en barkblandning som kallas orkidéjord. Rötterna får mycket luft och fukt i den. Omplantering behövs bara med 2–3 års mellanrum, när orkidéen håller på att växa ur krukan eller när komposten är så nedbruten att den förlorat sin luftighet.

Byt inte till för stor kruka. Då tar det längre tid för komposten att torka upp mellan vattningarna och risken för övervattning ökar med ruttnade rötter som resultat. Går det fortfarande att få ner orkidén i en kruka av samma storlek behöver den inte en större. Rötterna ska planteras tillräckligt luftigt så att de torkar upp mellan vattningarna.

Om du har en ytterkruka till orkidéen är det bra att den är så stor att den inte sitter tätt runt innerkrukan och bevarar för mycket fuktighet. Glaskrukor rekommenderas ofta för orkidéer så att de får ljus till sina rötter. I så fall får du vara försiktig så rötterna inte bränns i för starkt ljus.

Små tips för orkidéen

Blommorna vissnar efterhand, torkar och faller av. Börjar orkidén tappa blommor som inte torkat är något troligtvis fel, vanligen för lite eller för mycket vatten.

Det vanligaste misstaget är att ge orkidéerna för mycket vatten. Låt dem torka upp ordentligt mellan vattningarna, annars börjar bladen mjukna och hänga ner över krukan.

För att din orkidé ska blomma om, klipp ned vissna och torkade stänglar. När alla blommor fallit kan du skära av hela stängeln. Då kan det ta lite längre tid innan nya blomstänglar kommer upp men du slipper å andra sidan att titta på en torkad stängel. Du kan också skära av toppen av blomsterstängeln, lämna ungefär en tredjedel. Du kan se var det kommer nya skott.

Ett sätt att påskynda bildandet av nya blomställningar är att ställa orkidén ljust och svalt i två till tre veckor. När blomställningarna kommer upp kan du sätta dit en stödpinne om du vill.

Det är helt okej att ta bort pinnarna och klämmorna som följer med när du köper orkidén – de växer lika bra och kan vara snyggare utan.

Följer du dessa råd behöver du inte längre gömma dina orkidéer bakom gardinen! Lycka till!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar