fbpx

Så enkelt är det att rengöra diskmaskinen

by Redaktionen

Ta bort smuts, kalkavlagringar och dålig lukt från samt förbättra prestandan för din diskmaskin enligt dessa enkla råd.

När rengjorde du din diskmaskin senast?

Diskmaskinen är ännu en sådan där sak i hemmet som vi lätt glömmer eller drar oss för att göra rent. De matrester som sitter kvar på tallrikar, bestick och i glasen fastnar lite varstans i maskinen och gör att den inte fungerar på ett tillfredsställande sätt. Över tid samlas smuts och kalkavlagringar och dålig lukt kan uppstå. Diskmaskinen behöver vår omsorg för att fungera optimalt. Eftersom den har som uppgift att rengöra saker åt oss är det viktigt att den jobbar effektivt.

Hur ofta är lagom?

Du kanske inte gör din diskmaskin ren med den frekvens man skulle kunna önska sig – och somliga gör det aldrig överhuvudtaget! Man brukar säga att upp till fyra gånger om året skall man städa sin diskmaskin, men varför inte göra det till en vana att göra det en gång i månaden. Då slipper du den otrevliga, unkla lukten som brukar uppstå och du får en välfungerande – och väldoftande! – maskin som håller lite längre.

Så här enkelt rengör du din diskmaskin

Det handlar inte om något större projekt och det tar inte så lång tid att rengöra en diskmaskin. Du kan få ett perfekt resultat med relativt enkla medel, och helt utan kemikalier.

Gör så här:

1. Töm maskinen av disk. Ta bort bottenhyllan och rensa bort eventuella matrester och annat skräp från avloppet så att vattnet kan rinna igenom obehindrat.

2. Häll 1-2 dl ättiksprit i en behållare och placera på topphyllan. Kör maskinen med hett vatten. Ättikan tar bort fett och kalkavlagringar samt dålig lukt. Observera dock att ättika har en stark doft som kan kännas obekväm för många. Se till att vädra ordentligt! Du kan också byta ut ättikan mot ca 2 matskedar citronsyra som du strör på botten innan du kör maskinen.

3. Strö 1-2 dl bikarbonat över bottendelen av maskinen. Kör den med varmt vatten igen. Bikarbonatet tar bort fläckar från matrester och hårt vatten. Kör efteråt en gång till med en vanlig diskmaskinstablett.

4. Avsluta med att torka runt kanterna i gummitätningen på luckan med en städsvamp eller en fuktad trasa doppad i lite såpa. Använd en liten tandborste vid behov. Torka av utsidan också.

När du är klar kommer din diskmaskin vara skinande ren och lukta betydligt fräschare!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar