Gör din egen tvål i sex enkla steg

by Redaktionen

Du kan göra din egna naturliga, billiga, vackra och väldoftande tvål hemma. Det är lätt och ger en riktig wow av lux i hemmet.

Det finns många goda anledningar att göra sin egen tvål. Det leder till mindre slöseri vad gäller förpackningar i tvål och plast som köpt tvål kommer i. Och till skillnad från den tvål du köper i affären kan du göra den med naturliga ingredienser och dofter som är bättre för huden och bättre för planeten. Plus att du kommer spara pengar på sikt, och efter att du gjort en uppsättning tvål kommer den att räcka i månader.

Receptet nedan innehåller kokosolja och olivolja som bas. Vi har använd kaffesump och havregryn i dessa tvålar, som har en naturlig skrubbande effekt och även ger en härlig doft.

Den viktigaste ingrediensen när det kommer till tillverkning av tvål är lut, vilket är natriumhydroxid (ett salt). Ingen kommersiellt tillgänglig tvål eller hemgjord tvål kan göras utan denna ingrediens. Den är frätande på hud och kläder, men oroa dig inte, den behövs för tillverkning av tvål och tvål är i grunden en kemisk reaktion mellan lut och oljorna som används. När dessa blandas skapas en reaktion som kallas ”saponification”. När tvålen är klar och härdad finns ingen lut kvar i den utan endast de naturliga ingredienser som du använde i tvålen.

Så börjar du

Själva grunden och utrustningen du behöver kan verka lite komplicerad, men kämpa på! Med några vanliga ingredienser från skafferiet kommer det ta dig under en timme att göra tillräckligt med tvål för att räcka dig i månader. Plus att du kommer ha glädjen av att ha gjort något själv.

Du kan utelämna kaffet i detta recept och använda finmalda skal av valnötter istället, eller bara havregryn istället för kaffe. Du kan även lägga till några droppar eterisk olja, som vanilj, mandel, lavendel eller pepparmynta. Du kan köpa tvålformar i hobbyaffärer eller på nätet (och dessa kommer i både enkla och mer avancerade modeller).

Utrustning och ingredienser

Ingredienser till tvålen

 • Köksvåg
 • Termometer i rostfritt stål
 • Handskar, ögonskydd, ansiktsmask
 • Stavmixer
 • Kärl i rostfritt stål
 • Skålar att blanda i
 • Måttkoppar och skedar
 • Sked i rostfritt stål
 • Spatel i silikon
 • Tvålformar
 • Bakplåtspapper
 • Handduk

Ingredienser

 • Kokosolja
 • Olivolja
 • Lut
 • Kaffe
 • Kaffesump
 • Havregryn

*Notera att all utrustning som kommer i kontakt med natriumhydroxid endast bör användas för tvåltillverkning.

Så här gör du tvålen

 1. Mät upp och blanda.
 2. Använd en köksvåg och väg upp 240 gram kokosolja i ett kärl av rostfritt stål.
 3. Väg sedan upp 350 gram olivolja i en skål.
 4. Väg 220 gram kaffe i en annan skål.
 5. Väg 90 gram lut i en tredje skål.
 6. Blanda sedan en matsked kaffesump och två tredjedelars deciliter havregryn i en fjärde skål och ställ åt sidan.
 7. Sätt på dig skyddsutrustningen och se till att du är i ett utrymme som är väl ventilerat. Blanda lut med kaffet och rör för att blanda upp dem. (Lägg alltid till lut till vätskan och aldrig tvärtom.) Detta kommer sätta igång en kemisk reaktion och blandningen kommer bli ganska varm. Ställ den åt sidan. Du kan ta av dig ögonskyddet och ansiktsmasken nu, men behåll handskarna på.

Emulgera

 1. Smält kokosoljan på låg värme tills den är flytande. Lägg till olivoljan.
 2. Använd termometern av rostfritt stål, kontrollera temperaturen och oljorna. Jämför dessa med temperaturen på blandningen med lut och anpassa temperaturen tills de endast är någon grad från varandra, mellan 38 och 43 grader.
 3. Häll blandningen med lut till blandningen med oljorna och använd en mixerstav tills blandningen börjar tjockna och texturen liknar pudding. Detta kommer ta mellan fem och tio minuter med en mixerstav.
 4. När tvålblandningen har tjocknat är det dags för kaffesumpen eller havregrynen som ska blandas i med en tvål eller spatel av rostfritt stål.

Häll i och låt stå

Häll försiktigt och långsamt blandningen i tvålformen. Lyft och ställ ner tvålformen mot bänken några gånger för att få luftbubblor att släppa. Täck över formen med bakplåtspapper och slå sedan in hela tvålformen med en handduk för att isolera den.

Ta ur den ur formen

Efter 24 till 48 timmar är det dags att ta av handduken och ta ur tvålen ur formen. Om du använde en stor form istället för individuella mindre formar bör du låta tvålen stå någon dag till för att bli ännu hårdare innan den ska skäras i mindre bitar. Vilken vass kniv som helst kan få jobbet gjort. En skalare för grönsaker kan användas på de släta sidorna, om så önskas.

Härda

När tvålen är skuren i mindre bitar kommer de behöva härdas i ett svalt och väl ventilerat utrymme i fyra veckor. Detta låter tvålens kemiska reaktion att avslutas och vattnet i tvålen kommer avdunsta. Sedan är det dags att njuta av din egen hemgjorda tvål!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar