fbpx

Hydroponisk odling – egen skörd, året runt

by Redaktionen

Är du också sugen på egenhändigt odlade kryddor och grönsaker året runt? Bor du kanske i lägenhet utan möjlighet till egen täppa? Med hydroponisk odling kan basilikan, salvian och rosmarinen växa på köksbordet, och chilin och tomaterna i sovrumsfönstret, eller var du vill. 

Vad är hydroponisk odling?

I en hydroponisk odling odlar du utan jord. Istället får växterna näring direkt ur den näringslösning som du fyller på, och luftspalten mellan plantan och vattnet gör att rotsystemet alltid får tillräckligt med syre. 

Utrustningen består av en behållare med lock med små hål i, och små korgar som passar att sänka ned i hålen. Till det behöver du små såpluggar, små cylindrar vanligen av kokosfiber och torv, i vilka du sår frön eller sätter sticklingar. Du kan också köpa såpluggar som redan har frön i sig. 

För odling under den mörka årstiden eller vid placering med lite dagsljus behöver du också en växtbelysning. 

Det tar cirka tio minuter att komma igång med odlingen, och den kräver minimal skötsel. Plantorna växer ofta snabbare än i jord. Hur lång tid det tar innan du kan skörda beror på vad du sått. Sallaten finns ofta skördeklar redan efter 6–7 veckor.

Exempel på startkit för hydroponisk odlng. Detta är Harvy, från Nelson Garden.

Vad kan du odla hydroponiskt?

Rotsaker fungerar mindre bra; de får det snabbt lite för trångt i lådan. Men det mesta som växer ovan jord går alldeles utmärkt, och beror på hur mycket plats du har. För en liten odling passar kryddväxter och bladgrönt bra. Har du lite mer plats går det också bra med till exempel chili, tomater, aubergine, blommor …

Lätt att komma igång

Här visar Nelson Garden hur du kommer igång med deras odlingslåda Harvy. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar