Bästa vårblommorna för din trädgård

by Redaktionen

När våren står för dörren vill de flesta husägare fräscha upp sin trädgård med en rad färggranna blommor. Är det något som visar att vintern är över så är det rabatter och gräsmattor fulla av sprakande färger. Här kommer en lista över blommor som är extra trevliga att ha utanför fönstret när vi går mot varmare tider.

Snödroppar

Snödroppen är ofta först med att hälsa våren välkommen. Har vintern varit riktigt mild kan den vita blomman träda fram redan i januari. Detta beror på att snödroppen är så pass tålig att den gärna tittar upp så fort det töar lite. Många svenskar väljer att låta snödropparna stanna kvar i trädgården men de som tar in dem kommer upptäcka att blomman avger en stark doft av honung som piggar upp hemmet ordentligt.

Krokus

Krokusknölarna är kända för att sprida sig mycket snabbt och lätt. De flesta krokusarter blommor tidigt på våren och är ett perfekt val för den som vill förvilda sin gräsmatta. En av krokusens många fördelar är att den trivs jättebra med andra växter och att den klarar sig utmärkt under träd och buskar.

Scilla

Scilla, eller blåstjärnesläktet, tillhör familjen sparrisväxter. Här i Sverige är Vårstjärna och Rysk blåstjärna de vanligaste arterna, och båda stoltserar med underbart blå nyanser som livar upp gräsmattan som få blommor kan. Vårstjärnan blommor ofta redan i mars och har fördelen att inte gillas av rådjur. Den ryska blåstjärnan blommor i april – maj och ger husägaren en fantastisk, knallblå matta som kommer göra alla grannar gröna av avund.

Påsklilja Avalon

Den som vill fira en ordentlig påsk kan naturligtvis inte göra det utan påskliljor utanför fönstret. Påsklilja Avalon är en ljusgul, ståtlig blomma på stadiga stjälkar med härligt grådaggiga blad. Som narciss trivs den bäst i fuktig, väldränerad jord – och likt vårstjärnan har den fördelen att ratas av rådjuren.

Hyacint Gipsy Queen

Tycker dom om hyacinter så kan du ta dig en titt på den aprikosa Gipsy Queen, som är både lättodlad och problemfri. Trivs din hyacint så kommer du få glädje av den under lång tid, och du hjälper den bäst genom att plantera den i väldränerad och mullrik jord.

Tulpan

Ingen vårblomma livar upp din trädgård som en färggrann tulpan. Vill du ha en djupröd triumftulpan som är rejält långlivad så ska du köpa Lasting Love. Föredrar du en tulpan i romantiska, rosa nyanser så är det Angelique du ska satsa på. Angelique trivs i sol samt halvskugga, och sprider en härlig doft som påminner om rosdoftande sommarkvällar fast den redan blommar i april. Älskar du ljuslila nyanser så bör du lägga pengarna på Candy Prince, en skimrande och väldoftande tulpan som passar perfekt för stora buketter.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar