7 råd för att göra det mesta av din lilla trädgård

by Redaktionen

Trädgårdsmästare delar sina favoritknep som de själva alltid använder sig av när de utformar en kompakt trädgård.

Tänk stort

Du är kanske försiktig vad gäller att använda rymmande objekt i din lilla trädgård, men experterna håller inte med. Tänk stort och våga ta risker. Det är enkelt att tro att bara för att ytan är liten, behöver även det man utsmyckar ytan med vara litet. Men motsatsen är sann; var inte rädd för att använda stora stenplattor eller en enorm kruka, och välj enkla men djärva växter.

Undvik små proportioner som små stigar, en liten gräsmatta eller terass, små plantor eller andra detaljer. Håll dig till få objekt som utmärker sig. Större proportioner kommer göra att trädgården känns större.

Välj plantor med försiktighet

När du planterar växter i en liten trädgård bör du även välja större sådana. ”Ofta tror de som har en mindre trädgård att de måste köpa små plantor, men de större växterna kan konstigt nog få en tomt att kännas mer rymlig” tipsar trädgårdsmästaren Emma Lynne.

”Var noga med att undersöka vilken storlek växterna du är intresserad av kan nå och även hur de sprider sig.” Emma rekommenderar vintergröna växter när man har en liten trädgård. ”Vintergröna växter är alltid fina i en mindre trädgård då det inte finns områden på tomten som kan gömmas under de kallare månaderna.”

Säg ja till raka linjer

Man gör klokast i att att använda sig av en enkel och ren design med raka linjer i en liten trädgård då det kan vara svårt att skapa riktigt lyckade kurvor om ytan är för liten. Med det sagt finns det även många fina exempel på små trädgårdar där man lyckats skapa mjuka kurvor och ojämna linjer.

Små trädgårdar är svårare att utforma än större, därför är det viktigt att varje detalj noga tänkts över och att varje centimeter planerats på rätt sätt innan arbetet börjar, då misstag annars är betydligt enklare att upptäcka.

Håll det enkelt

Det kan vara lockande att försöka klämma in så mycket som möjligt i din trädgård, men detta är vanligtvis ett misstag på en lite yta. Prioritera det du vill använda trädgården för och försök inte få plats med för mycket på en mindre tomt, då det kan göra att trädgården känns än mindre.

”Kommer du äta i din trädgård, eller vill du använda den för förvaring?” frågar Emma Lynne. ”Hoppas du på att skapa ett utrymme för avkoppling eller för barnen att använda som en säker lekplats? Behöver du skymma trädgården från grannars insyn?”

”Försök undvika att lägga till onödiga detaljer och att klämma in för mycket på den lilla ytan” tipsar hon. Du kan till exempel fråga dig själv om du verkligen behöver ett matbord och stolar plus en sitthörna, eller om det räcker med de sittplatser som finns inomhus. En väl planerad trädgård behöver ha plats kring de områden som utformats.

Undvik för många material

Proffsen rekommenderar även att man håller sig till ett fåtal material när man planerar en liten trädgård. Använd inte för många olika material då detta kan få tomten att se än mindre ut.

Det är viktigt att undvika att använda för många olika material då detta kan få trädgården att se överfull ut. Det är bäst att hålla sig till max tre olika material, så som sandsten, tegel och trä, eller kalksten och grus.

Planera staketen

Tänk på staketen. Dessa är avgörande då väl planerade staket kan få en trädgård att se större och mer rymlig ut. Vintergröna växter eller ett staket av flätade grenar är ett utmärkt och naturligt sätt att gömma trädgårdens gränser och att rama in tomten på ett elegant och snyggt sätt.

Att måla ditt staket mörkt grått eller svart innan du börjar plantera får även staketet att smälta bort och ger även det en känsla av mer rymd.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar