6 grönsaker som är lätta att odla utomhus

by Redaktionen

Är du en av dom som drar dig från att odla egna grönsaker helt enkelt för att det verkar vara för svårt? Då kan vi tala om för dig att så behöver det alls inte vara. Det finns många grönsaker som inte kräver en massa förarbete eller daglig skötsel. För att uppmuntra dig att börja odla dina egna grönsaker har vi här sammanställt några av de enklaste grönsakerna att odla utomhus.

Sallad

Sallad är ju ett samlingsbegrepp på en mängd olika sorter. Några exempel som är lätta att börja odla är plocksallat, isbergssallad och romansallad. Frön kan man hitta i vilken butik som helst och är mycket billiga. Det som gör sallad så enkel är att den är väldigt tålig för kyla och att den kan direktsås. Det vill säga – du behöver heller inte för-så den inomhus i en kruka innan du planterar den i jorden. Plantera gärna den tidigt på våren eller tidigt på hösten.

Spenat

Spenat är även den en enkel gröda att odla och förtjänar därför en topplacering i listan över enklaste grönsaker att odla. Plantera den gärna med extra kompost. Platsen för plantering har egentligen ingen större betydelse, den trivs i full sol eller lätt skugga. En annan bra sak är att du kan plantera den året om eftersom den överlever de flesta klimat.  

Rädisor

Rädisor är roliga att odla eftersom de kan skördas redan efter bara några veckor efter plantering. Så snart du fått i ordning din jord på våren är det bara att stoppa ner fröna där i. 

Morötter

Du kan odla morötter i de flesta jordar, men vill du vara säker på att lyckas och få upp fina morötter ska din jord helst vara sandig och uppluckrad. Var även noga med att inga stenar eller hårda jordklumpar finns nere i jorden. Morötterna vill ha fritt utrymme att kunna sträcka sig och bli långa. Plantera helst fröna på en solig plats. Se även till att fröna har tillräckligt med mellanrum mellan varandra.

Grönkål

Denna näringsrika kål är väldigt tålig och kan växa i de flesta klimat. Den kan skördas i många olika stadier och knopparna och blommorna går även dom att äta. Du kan plantera fröna när som helst, från tidig vår till tidig sommar – så fort det blir lite varmare kommer grönkålen att växa som bara den.

Rödbetor

Egenodlade rödbetor är en klass för sig. Inget kan mäta sig med färska egenodlade rödbetor som kokas och sen serveras med en klick smör. Idealisk växtplats är där det är öppet och soligt, men skugga går även det bra. Din jord ska vara luckrad och porös. Tillsätt även kompost för att få dem att växa ännu bättre. Medan du väntar på att de är klara kan du faktiskt skörda bladen. De är otroligt goda och påminner lite om mangold både i smak och utseende. Är du osäker på vilken kvalité din jord har i trädgården är det bara att köpa vanlig planteringsjord att blanda ut med. Planteringsjord är mycket luftig och näringsrik och du hittar den i de flesta livsmedels och blomsterbutiker. Kom ihåg att läsa på fröpåsen innan du lägger i fröna i jorden – alla grönsaker kräver olika mellanrum mellan varje frö och olika planteringsdjup.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar