fbpx

6 fina gröna vinterväxter

by Redaktionen

När du planerar din trädgård kan det vara fint att tänka på vilka växter som behåller sin gröna färg under vinterhalvåret. Det skapar en magisk vinterträdgård som nästan är lika vacker som under sommaren. 

1. Murgröna

Murgröna är en perfekt vinterväxt som funkar fint både när det snöar och är frost. Under vintern håller den sig lika grön och slingrande som på sommaren. Murgröna klarar sig extra väl om den är rotad, men skulle du ha murgrönan  i kruka kan du hjälpa den att övervintra genom att täcka den med löv eller granris. Extra fin är den när den får slingra sig längs fasaden, däremot kan det bli svårt att måla om huset när den väl har satt sig. 

2. Buxbom

Buxbom är en mycket populär häckväxt som många gillar att klippa i olika former. Formerna blir spännande i det karga vinterlandskapet och gör att det händer något formmässigt i trädgården. En av fördelarna med buxbom är att den passar i nästan alla jordar och trädgårdar. Den växer tätt, så den blir som sagt väldigt fin att formklippa. Eftersom det är en häckväxt håller den sig också grön året om. Den enda nackdelen med buxbom är att den växer långsamt. 

3. Gran

En av de mest praktiska vinterväxterna är små granar – de har en vackert grön färg och är både ståtliga och tåliga. Extra fin blir den med en ljusslinga under årets mörka månader. I blomsteraffärerna kan du välja bland massa olika varianter. 

4. Bergbambu

Bergbambun är ett tåligt och lättskött gräs som växer mycket snabbt, precis som andra bambusorter. Det bästa med bergbambun är att du inte behöver ta hand om den speciellt mycket, exempelvis behövs den inte beskäras. Bergbambun kan dock drabbas av tjältorka när det är tjäle i backen och solen lyser varmt under våren. För att skydda den mot tjältorka kan man täcka med löv, ris och säckväv redan på hösten och se till att rötterna fortfarande är täckta när vårsolen tittar fram. 

5. Järnek

Järnek, också känd som Ilex, är tålig med sina gröna blad och röda bär. En av de mest tåliga sorterna är den populära blå järnek. Järnek växer antingen som träd eller buske och går att plantera lite varstans. Som häck är den också väldigt omtyckt. Järneken är dock giftig, något att ha i åtanke om du har små barn eller djur!

6. Ormbunke

Ormbunkarna växer tätt och skapar tillsammans liv i trädgården. Är det ormbunkens första vinter i trädgården så ska du gärna skydda den, då den tar tid på sig att etablera sig ordentligt i trädgården. Bästa sätt för övervintring är att täcka busken med ris, säckväv eller löv.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar