Så får du bort stearin från bordsduken

by Redaktionen

Levande ljus hör vintern till, men stearin som droppar är oundvikligt. Har det droppat på bordsduken? Då har vi lösningen – det är lättare att få bort än vad du tror. 

Så här gör du

1. Vänta tills stearinet har stelnat! Det går inte att göra något medan stearinet är varmt, det sätter sig djupare i fibrerna om du börjar försöka skrapa bort det. 

2. När stearinet har stelnat är det dags att försiktigt skrapa bort det. Du kan ta i olika mycket beroende på material. Är duken av rejäl bomull eller linne kan du ta en sked eller matkniv och mycket försiktigt skrapa bort stearinet. Försök ta bort så mycket stearin som möjligt.

3. Sätt på ett strykjär på låg värme. Lägg en handduk under tyget med fläcken. På fläcken lägger du dubbelvikt hushållspapper och stryker långsamt över fläcken. Nu kommer stearinet att smälta och sugas upp av hushållspappret. Du kan behöva byta ut hushållspappret några gånger innan hela fläcken är borta. 

4. Tvätta duken direkt efteråt, antingen för hand eller i tvättmaskin. Är det en fettfläck kvar efter stearinet? Använd galltvål så blir duken som ny!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar