6 enkla sätt att förvandla din lilla trädgård

by Redaktionen

Dessa knep gör att du kan få ut det mesta av din lilla trädgård. Läs mer för fin inspiration.

Vidga dina vyer

När du tänker på idéer för små trädgårdar bör du tänka på designknep som du använder inomhus. Ett antal horisontella ränder på väggarna i ett rum kan få rummet att kännas större, och denna idé kan även vara effektiv utomhus i en trädgård.

Led blicken runt i trädgården och skapa en illusion av utrymme genom att byta till horisontella staket istället för vertikala.

Täta linjer i ett trästaket skapar intresse och kan dra din blick uppåt och runt trädgårdens ytterkanter i en mindre trädgård.

Släng in lite kurvor

En liknande idé för att leda blicken runt i en trädgård är att inkludera kurvor. Utan skarpa kanter kan man skapa en linje utan slut som ger en känsla av utrymme.

Ett litet runt utrymme av grus kan se mjukt ut och får trädgården att kännas mysig utan att kännas trång.

Öka insatserna

Om du vill plantera mer i din lilla trädgård kan du designa dina planteringsområden i trädgården i våningar. Höjda rabatter kan göra att man får plats med mer grönt av alla de slag.

Plantering i våningar är även intressant att titta på, vilket lyfter blicken och även det ger en känsla av en större trädgård.

Skapa zoner

Bara för att du har en liten trädgård betyder inte det att du måste begränsa hur du delar upp den. Man kan inkludera både utrymme att sitta, utrymme att plantera och ett utrymme som bara är ren gräsmatta.

En träbänk vid staketet längst bort på tomten ger trädgården ett djup och ger en känsla av att det finns mer att upptäcka.

Man kan använda rikligt med blommor och plantor, men det är rekommenderat att begränsa antalet färger och olika sorters plantor som används för att inte få trädgården att kännas överfull.

Skapa ett utomhusrum

Om ditt utrymme utomhus är begränsat kan det vara en god idé att tänka på detta som en förlängning av rummet snarare än en separat trädgård.

Att lägga trägolv på sin uteplats som leder ut från ett vardagsrum eller kök skapar ett utrymme som är enkelt att sköta, om man väljer tåliga material för utomhusbruk.

Uppgradera

Ett enkelt sätt att göra en liten trädgård mer intressant är att skapa trappor eller nivåer i trädgården. De olika nivåerna ger både en känsla av utrymme och karaktär. På detta sätt uppmuntrar man även en besökare att sakta ner och njuta av de små detaljerna på tomten.

De olika nivåerna kan utformas med olika material för att ge utrymmet en personlig prägel utan att trädgården känns överfylld.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar