fbpx

Rengör silver enkelt och elegant

by Redaktionen

Välputsade silverföremål i gott skick är alltid vackra och har en särskild lyster som endast ädelmetaller har. Det som med tid gör ditt silver matt och trist är oxidation vilket leder till silversulfidavlagringar. Som tur är finns det ganska lätta metoder att få silvret skinande rent igen.

Putsa silver utan att gnugga

Har du hört om aluminiumfolie-metoden? Den visas här av Hemfrid. Här putsas bestick, men metoden passar lika bra till att rengöra silversmycken. – Tänk dock på att en viss oxidering kan höra till smycket för att förhöja formen.

Ett till sätt att putsa smycken utan kemikalier

En guldsmed visar ett enkelt och skonsamt sätt att rengöra dina silver- och guldsmycken på.

Putsa silver med tandkräm 

Helt vanlig tandkräm går alldeles utmärkt att använda för att putsa silver. Det är inte så konstigt som det låter, för de flesta tandkrämer innehåller ett slipmedel, små plastkorn, som finns där för att nöta bort plack och matrester. Slipmedlet i tandkrämen fungerar likadant på silvret som på dina tänder.

Allt du behöver göra är att lägga en klick tandkräm på en trasa – eller ännu bättre, en tandborste – och sätta igång och gnugga. Ta inte i för hårt, då riskerar du att repa silvret. Skölj sedan av tandkrämen och putsa därefter med en torr putsduk. 

Här visas handgripligen hur man gör, och denna gång utan trasa eller borste.

Tänk på detta innan du putsar värdefullt och ömtåligt silver

Om du har antikt silver eller väldigt värdefulla och ovanliga föremål rekommenderar vi att du rådgör med en professionell silversmed innan du sätter igång med rengöringen. Äldre föremål kan vara ömtåliga och det är lätt att skada silvret om man putsar för hårt eller ivrigt.

Dessa klenoder tål inte mycket vatten på grund av trädelarna.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar