Bästa tipsen för höstrensning av garderoben

by Redaktionen

Våra garderober brukar innehålla betydligt fler plagg än vi hinner bära. Nu är det dags att börja rensa inför hösten, den nya säsongens kläder behöver plats. 

Det känns befriande att bli av med onödiga saker, men var ska man börja, hur ska man gå tillväga? Så här kan du tänka när du gallrar bland dina kläder.

Tillämpa principen “De fem S”

Du kan använda detta som en sorteringsmetod när du rensar din garderob. De fem S står för orden spara, stuva undan, sy om, skänka och sälja. 

Ha framme en kasse eller låda för varje s och sortera allt som inte blir kvar på hyllorna och klädhängarna i dessa kategorier. Var inte rädd för att gallra bort kläder, oftast kommer du inte ens ihåg dem efter en stund.

Här visar en proffs hur hon brukar göra.

Rensa miljövänligt

Vi alla gör felköp ibland och vi alla byter stil och smak under livets gång. Det positiva i att rensa är att du får en möjlighet att tjäna pengar, genom att sälja i andra hand, eller att göra någon annan glad genom att ge bort. 

Väljer du något av dessa val, istället för att gå till närmsta soptunna, gör du dessutom en stor gärning för vår miljö.

Ta först bort allting som är för stort eller för litet

Plaggen som passade dig senast för många år sedan eller som du köpt för att du skulle gå ner eller upp i vikt har ingen plats i din garderob. Älska din kropp och se till att allt i garderoben passar den och får dig att må bra. 

Går du ner eller upp i vikt kan du köpa nya kläder för din nya kroppsform, det är garanterat mer kul än att hålla fast vid gamla plagg.

Kasta det trasiga

Detta gäller framför allt underkläder och strumpor som hänger kvar fast de inte är brukbara längre. Även plaggen med skavanker som väntar på att bli fixade, och har gjort det länge, är bättre att plocka bort och ge vidare eller slänga. Inget tynger en mer än ett oavslutat projekt!

Har plagget inte varit framme under ett år…

Då är ju sannolikheten stor att du antingen gillar eller behöver den inte, eller kanske både och. Bort med sånt, för att istället göra plats åt kläder du älskar. 

I den här kategorin tillhör möjligtvist kläder som du fått som present men aldrig gillade. Låt dem få ett nytt hem, den som gav dig presenten kommer säkert inte ihåg den längre.

Organisera en basgarderob 

Dela upp dina kläder i olika kategorier såsom vardagskläder, finkläder, säsongskläder och underkläder. Du vill alltid ha en bra basgarderob med över- och underdelar, men behöver inte massor av samma sort. Finkläder används inte lika ofta och här kan du gallra kraftigt. 

Satsa på färre skor av bra kvalité

Kolla igenom dina skor. Ett par bra skor kan hålla i många säsonger om du underhåller dem korrekt. Sneakers går oftast att tvätta i tvättmaskin på låg temperatur och skor i mocka eller läder kan behandlas med rätt sorts fett. 

Billigare skor, om än fina att titta på, gör knappast dina fötter några tjänster och har en tendens att tappa formen eller helt enkelt gå sönder. Ta en extra titt på dina skor och fundera om du verkligen behöver så många.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar