Hur du bäst inreder ett kompakt tonårsrum

by Redaktionen

Skapa det perfekta tonårsrummet, oberoende av storlek och form.

Jobba på bredden

Ett rum som bara är två meter brett låter dig placera sängen på bredden, kanske under ett fönster. Detta blir en mysig plats att vakna på på morgonen (eller eftermiddagen, vilket är mer troligt när det rör sig om en tonåring). Plats som blir över vid sidan om sängen kan användas för ett sängbord med plats för en sänglampa och böcker.

Bygg ut sängen

Om rummet är 2,5 meter brett kommer du få plats med både säng och inbyggda garderober längst rummets bredd.

I förvaringsutrymmet kan man även bygga in ett skrivbord med hyllor ovan. Som tumregel bör man räkna på minst 140 gånger 50 centimeter för att få plats med en laptop, böcker och andra nödvändigheter för att kunna studera.

En anslagstavla av något slag mellan skrivbordet och hyllorna ovan kan bli användbart. Lämna även runt 32 centimeter i vertikalt utrymme mellan hyllorna för att de ska rymma även de större skolböckerna.

Skapa en myshörna

Om höjden i rummet tillåter är en loftsäng ett bra alternativ för att frigöra plats under sängen för annan användning. De flesta tonåringar gillar en sittkudde eller en mysig soffa, eller kanske till och med en bäddsoffa för gäster som sover över.

Om möjligt kan extra förvaringsutrymme installeras i loftsängens trappsteg eller på sidorna av utrymmet under sängen.

Fixa till en hörna för studier

Ett skrivbord passar bra under en loftsäng. Med tanke på att en enkelsäng vanligtvis mäter 200 x 90 cm betyder det att det även finns plats för visst förvaringsutrymme för kläder under sängen. En klädhängare som är 120 cm hög räcker för de flesta kläder, och på detta sätt kan du bygga garderoben till den höjd som är tillgänglig.

Kila in sängen

Garderober som byggs på vardera sida om sängen skapar en mysig sovalkov. Lämna ett utrymme mellan de övre stängerna och de undre lådorna för att skapa användbara sängbord.

Där det är brist på utrymme kan garderoberna vara endast 30 cm djupa, med hängare som riktas utåt istället för längst med garderobens längd.

En tonåring som växer kanske uppskattar en säng som är bredare än den vanliga standarden på singelsängar. Undersök om du kan få plats med en 120 cm bred säng, vilket bara är 30 cm bredare än den normala 90-sängen, men ger mycket mer plats att sträcka ut sig på.

Gör plats för garderober

Skapa en sovalkov som har något extra genom att placera en enkelsäng längst väggen med specialgjorda garderober både ovan och längst med sängen.

Fixa extra utrymme eller få plats med en extrasäng under sängen.

Få plats med skrivbordet

Det normala djupet hos garderober är 60 cm, vilket betyder att det finns plats för att bygga in ett generöst skrivbord bland skåpen.

Dra störta möjliga nytta av utrymmet ovanför skrivbordet genom att installera extra hyllor eller till och med extra förvaringsutrymme för kläder högst upp.

Denna mysiga arbetsplats passar en tonåring som lätt blir distraherad.

Plats för att piffa upp sig

En tonåring uppskattar ofta även det minsta av toalettbord eller sminkbord. Ditt badrum kommer tacka dig och stå ledigt oftare om ett sminkbord införskaffas.

Installera ett smalare bord längst garderoberna, helst nära ett fönster för att få så mycket dagsljus som möjligt. Starka lampor kring bordet är viktigt för användning om kvällen, och förstås en stor spegel. En låda under toalettbordet är praktiskt för krämer och skönhetsprodukter.

Förminska sminkbordet

Om det saknas utrymme behöver inte sminkbordet vara lika stort som ett skrivbord, ett bord som endast är 30 cm djupt räcker ofta för den spirande makeup-artisten.

Riktiga spegelljus kring en stor spegel gör skönhetshörnan mer glamorös.

Se noga till att skydda bordsskivan från de oundvikliga fläckarna. Glas som skurits för att passa bordets storlek passar bra.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar