Här tittar vi närmare på några av de vanligaste gröna växterna och hur man bäst tar hand om dem.
De goda hälsoeffekterna av att äga krukväxter är väldokumenterade och trenden med att odla inne bara ökar. Men hur tar man bäst hand om dessa gröna skatter och får dem att må bra året runt? Dessa riktlinjer är första delen i en serie om hur du bäst tar hand om de vanligaste krukväxterna.
När och hur du ska vattna dina plantor
Tyvärr finns inga allmänna regler gällande hur ofta du behöver vattna din planta, detta beror på typ av planta, dess storlek och tiden på året. Kom ihåg att alla plantor behöver vila under vintermånaderna, och behöver därför mindre vatten då. När du vattnar bör du vara noga med att du inte vattnar plantornas blad, då detta kan orsaka skador. Det är bättre att vattna kring roten och på jorden, samt att se till att överskottet av vattnet kan dränera och inte stannar kvar i jorden.
Den bästa sortens vattenkanna du kan använda dig av för att vattna dina krukväxter har en lång hals som når direkt ner i jorden. Låt aldrig plantorna stå i vatten under en längre tid.
Att vattna plantorna för mycket kommer göra att de fäller löven, får bruna fläckar, möglar och förstör rötterna. Med för lite vatten kommer du se bladens toppar bli bruna och torra, plantan kommer se ut som den vissnar och bladen kan bli genomskinliga eller gula.
Monstera
Monstera deliciosa, även kallad Adams revben på grund av de mörkgröna bladens form, ger en riktigt retro känsla till hemmet. Plantans natur är att sprida sig eller klättra högt, precis som den gör i naturen i regnskogen, och den kommer skapa luftrötter. Det är bäst att ge plantan en pinne täckt med mossa vid roten och att försiktigt vända tillbaka rötter ner i jorden igen.
Monstera kan bli ganska stor när den är mogen och du behöver ge den tillräckligt med plats att växa, varför det är klokt att ha den i ett större rum eller hall. Den behöver en del ljus men inget direkt solljus på sig, en temperatur mellan 18 och 26 grader och hög luftfuktighet för att trivas. Var noga med att alltid låta jorden torka helt innan du vattnar plantan igen och ge den flytande växtnäring en gång i månaden.
Kaktus och suckulenter
Kaktus och suckulenter har möjligheten att lagra vatten i bladen och stjälken och föredrar ljusa och soliga platser. Var noga med att se till att plantera den i en dränerande kruka för att inget vatten ska bli kvar runt rötterna. Du kan lägga till grus eller sand till kaktusens eller suckulentens jord om plantan föredrar det, vilket kan vara en god idé när man planterar om. Du kan även köpa särskilt planteringsjord för kaktus hos de flesta växthandlare. Suckulenter trivs med lite sand i jorden då detta underlättar dräneringen.
Vattna dem mellan april och september och mindre under vintermånaderna. Låt alltid jorden torka helt innan nytt vatten ges. Problem med kaktus och suckulenter sker främst vid vattning. Att vattna för mycket kommer få plantan att ruttna och bli slak. Om du kan, använd hellre regnvatten än kranvatten då kranvatten innehåller många mineraler och salter som kan påverka växtens hälsa och tillväxt.
Att vattna suckulenter för rikligt gör att bladen sväller, orsakar ödem och att bladen tappas. Ett stängt terrarium kan bli väldigt fuktigt vilket gör att suckulenter inte trivs i dessa. Om du å andra sidan inte vattnar dem tillräckligt kommer de bli vanskapta och ärrade.
Brist på ljus orsakar svaga och missbildade kaktusar och suckulenter och kylskador orsakar fläckar på växterna. På kaktus kan skabbsjukdomar snabbt bli ett problem. Dessa uppstår när plantan växer i för fuktiga eller för ljusa förhållanden. Resultatet är gula fläckar på plantan som sedan krymper och orsakar en skorpa. Om du gradvis avvänjer plantan och ger den en mindre fuktig och ljus miljö kan detta orsaka färre skorpor, medan plötsliga förändringar i miljön kan göra problemet värre.
Pileor
Pileor trivs i ljusa förhållanden med viss skugga. De behöver vattnas två gånger i veckan och trivs med små mängder vätska, men uppskattar inte att stå för fuktigt, vilket kan göra att stjälken och roten ruttnar. Plantan behöver hög luftfuktighet och god luftcirkulation och tycker om att ha sina långa stjälkar trimmade om du tycker att de vuxit för långt.
Pileor är bra plantor att använda i terrarium eller på platser som höga hyllor där du kan njuta av plantans hängande grönska.
Pilea depressa liknar en mossa med löv och har fallande runda blad. Den är än populär krukväxt då den är enkel att sköta.
En större variant är pilea peperomioides som även kallas elefantöra eller parasollpilea. Den har glänsande köttiga blad och är lika lätt att sköta. Den ses ofta i hem i Skandinavien.
Elefantöra trivs bäst i starkt ljus men inte i direkt solljus. Rotera plantan en gång i veckan för att undvika att den blir övervuxen på ena sidan. Vattna den en gång i veckan under växtsäsongen och låt plantan torka ut innan du vattnar den igen. Var noga med att plantera i kruka med dräneringshål. Då de stora bladen lätt samlar damm kan du torka av dem eller ge hela växten en lätt dusch.