Dags att slipa golvet – det här bör du tänka på

by Redaktionen

När trägolv börjar bli slitna kan du antingen slipa dem själv eller vända dig till en hantverkare som gör det åt dig. Det är ett stort och dammigt arbete att slipa ett gammalt trägolv men det blir otroligt snyggt. 

Slipa ditt eget trägolv

Det är inte helt enkelt att slipa trägolv själv, men det går om man är försiktig. Om du bestämmer dig för att slipa själv kan du hyra golvslipmaskiner i olika storlekar. Berätta vad du har för golv så kan du få råd om vilken sorts maskin och hur grovt slippapper du ska börja med. Räkna med ett par dagars jobb.

Hyr en golvslipmaskin

Du kan hyra golvslipmaskiner på byggvaruhus, hos uthyrningsfirmor och golvläggare. Den stora modellen väger cirka 70 kg, men det finns mindre, och lite mindre effektiva, maskiner runt 45–50 kg. 

Du behöver också en mindre slipmaskin, en kantslip. Den använder sliprondeller och kan komma tätt intill hinder tack vare den långa näbben som också kan slipa under rör.

Förbered för att slipa

Från den tidiga morgon du hämtar golvslipmaskinen, som du förstås har bokat i förväg, startar taxametern och därför ska allt vara klart för slipning när du kommer hem med maskinen. Du måste ha gjort det dammtätt till resten av bostaden och du måste veta hur du kommer in i och ut ur rummet. Du ska också ha tvättat golvet så att du inte slipar ner smuts i träet.

Det är också mycket viktigt att du har försänkt alla spikar och dragit ner alla skruvar 2–3 mm i träet. Tänk på att det räcker med en enda dum dyckert för att riva sönder ett slippapper som du har betalat en hel del för.

Slipa parkettgolv och trägolv

Det går att slipa parkettgolv såväl som massiva trägolv, men de kräver lite olika tekniker.

En regel är att alltid slipa i träets längdriktning, men det gäller inte mönstrade parkettgolv: då bör du istället följa mönstret så mycket som möjligt. En fiskbensparkett slipas därför diagonalt medan ett längsgående rutmönster slipas på längden.

Är golvet väldigt slitet eller om det har slagit sig och är ojämnt är det också bra att slipa det diagonalt med det grova pappret och sedan utmed ådringen med finare papper.

Slipa färdigt med varje kornstorlek

Ett vanligt fel när man slipar golv är att man för snabbt byter till finare slippapper. Det gör att arbetet tar längre tid och är enormt dyrt för du använder onödigt många slippapper.

Det grövsta slippapperet är det effektivaste och det ska därför användas för att slipa rent och få en plan yta. All lack, alla skador och jack ska bort. 

När det är klart handlar det uteslutande om att få bort slipspår genom att använda papper som ger finare spår. Slippapper korn 24 efterföljs av korn 40 som efterföljs av korn 80 osv. Med varje papper slipar du tills den sista vändan inte ger resultat.

Det är viktigt att välja rätt slippapper. Börjar du med för grovt papper slipar du bort onödigt mycket och får stort besvär med att få bort slipspåren från golvet. Börjar du med för fint papper tar arbetet onödigt lång tid och det går åt mycket papper. Får du inte bort slipspåren och får fram en slät yta på träet kan det bli omöjligt att lackera golvet på ett hållbart sätt.

Ett slätt golv sparar lack och håller längre

Det handlar om mycket mer än bara utseendet när yrkesmannen lägger ner så mycket tid på att få bort alla spår efter slipningen. Grova slipspår slukar enormt mycket lack eller olja och det tar dessutom längre tid att lackera golvet. 

Håll alltid slipmaskinen i rörelse

Tänk på att alltid hålla maskinen i rörelse när den är igång för att undvika hack och så kallade sliprosor som kan vara svåra att få bort. När du kommer fram till väggen ska du alltid lyfta upp slippappret innan du vänder.

Här visar golvläggare rätt teknik:

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar