fbpx

Lär dig putsa fönster utan onödiga misstag

by Redaktionen

Att putsa fönster är nog inte någons favoritsyssla direkt. Chansen är också stor att man slösar bort ännu mer tid på grund av klassiska misstag. Därför har vi här listat några vanliga misstag som man gör när man putsar fönster – och självklart hur du putsar på bästa sätt.

Misstag 1: Du föredrar att putsa på en varm och solig dag

Att putsa smutsiga fönster en solig dag är ingen bra idé. Den gassande solen gör att fönsterputsmedlet torkar på de varma fönsterna innan du hinner torka av dem. Det lämnar ränder som är svåra att få bort. Vi förstår att det kan vara trevligt att jobba när det är bra väder – men resultatet kommer bli mycket bättre om du gör det när det är molnigt.

Misstag 2: Du är slarvig med att ta bort smuts och damm

Innan du börjar att putsa – sopa bort smuts från alla delar av fönstret, inklusive fönsterkarmen med en borste eller använd en handdammsugare. På så sätt förhindrar du smutsen från att blir en lerig röra när den blandas med fönsterputsen. Om det är väldigt mycket smuts, tvätta först av fönstret med varmt vatten och en svamp och skölj sedan av och låt torka.

Misstag 3: Du snålar med fönsterputsen

Håll inte tillbaka på sprayen – särskilt om dina fönster är riktigt smutsiga. Du behöver mycket fönsterputs för att lösa upp och eliminera smuts, fettfläckar och annat som samlats. Om du snålar så kommer fula ränder att bildas.

Misstag 4: Du gör rent alla fönster på en och samma dag

Du behöver inte putsa dina fönster flera gånger om året. 1–2 gånger räcker oftast. Om du har lyxen att bo i ett stort hus med många fönster så har du också många fönster att putsa. Men du behöver inte göra alla på samma dag. Ta ett rum eller några fönster i tagit. Om du försöker dig på alla på samma gång kommer det troligtvis bara leda till ett slarvigt resultat.

Så hur rengör du nu på bästa sätt? Det är verkligen ingen rocket-science

  1. Börja med att ta bort damm från fönsterkarmen med en dammsugare, dammvippa eller trasa. Gör samma sak med dina persienner eller gardiner. Om du har gardiner är det här ett bra tillfälle att ta av och tvätta dem på samma gång.
  2. Fyll en hink med rent, kallt vatten och tillsätt några droppar flytande diskmedel. Lägg en stor handduk eller ett lakan under fönstret för att fånga upp spill.
  3. Använd en ren mikrofiberduk eller svamp för att rengöra hela fönstrets yta, börja upptill och arbeta dig nedåt. Glöm inte att torka av fönsterbågen också.
  4. Spraya sen fönstret noggrant med fönsterputs (se nedan hur du gör egen fönsterputs). Dra din fönsterskrapa uppifrån och ner över fönstret. Torka av skrapan med handduk efter varje skrapning så att den är helt torr.
  5. Ta sen en ren handduk och torka av fönstret med en Z-formad rörelse. Om smuts eller ränder kvarstår så är det bara att spraya och torka av igen. Smutsiga fönster kräver vanligtvis två omgångar av sprutning och torkning.

Så här gör du din egen fönsterputs

Fyll en sprayflaska med 5 dl varmt vatten

Häll i en matsked ättika och några droppar diskmedel

Skaka flaskan så att alla ingredienser blandas väl

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar