fbpx

Homestyling – lönar det sig?

by Redaktionen

De senaste åren har det blivit väldigt vanligt att man stylar sitt hem inför en försäljning. Man gör i ordning bostaden så att den blir så fin som möjligt inför fotografering och visningar, antingen själv eller låter en proffs göra det.

Lönsamheten svår att räkna exakt

Vissa personer ser styling som en självklarhet och vissa tror inte alls på det. Det kan också finnas lokala åsikter om homestylingen. Lönar det sig? Det är den stora frågan.

Att anlita proffs för att få till den rätta känslan inför visning och fotografering är kanske vanligast i storstäder, men det blir allt vanligare även i övriga landet. Exakt hur mycket mer säljaren får betalt för sin bostad när den fixats till kan förstås ingen säga. Bostaden säljs ju bara en gång, så det går inte att jämföra med och utan.

Men stylingen kan göra att fler spekulanter lockas. En extra spekulant kan innebära mycket, så det gäller att få folk till visningen med hjälp av fina foton.

Vissa mäklare som arbetar ihop med professionella stylister säger att stylingen oftast betalar sig flera gånger om, till och med tiofaldigt.

Olika nivåer av styling

Ministyling: Mindre styling där inga stora ändringar ingår. Lägenhetsägaren eller stylisten tar in kuddar, filtar, gardiner osv. och blandar det med den befintliga inredningen.

Normal styling: Utöver det som ingår i en ministyling tar man in vissa möbler och byter ut inredning som ägaren eller stylisten anser inte passar in. Att rensa ut det onödiga är kanske det allra viktigaste i homestyling. Man ser till att hela bostaden har någorlunda enhetlig stil.

Full styling: Bostaden är från början helt tom. Ägaren eller stylisten fyller alla rum med möbler och inredning och bygger ett hem från början.

Anlitar du en professionell stylist tittar denna först på din bostad, gör en behovsanalys av vilken inredning som behövs, och lämnar sedan en individuell offert. Det innebär att du kan komma överens med stylisten att till exempel endast styla kök och badrum för att hålla ner priset på stylingen.

Även uteplatser, balkonger och altaner stylas med utemöbler och andra fina detaljer som gör att de ser mer lockande ut.

Kostnaden för stylingen är avdragsgill.

Styling – varför fungerar det?

Det är en dröm, en känsla, som ska säljas. Mäklarna säger att de flesta människor går på känsla när de ska köpa bostad. En riktigt snyggt och stiligt inredd bostad ger en bättre magkänsla och en mer positiv upplevelse av bostaden. En bättre magkänsla leder till att folk oftast är beredda att lägga ett eller flera bud extra som de inte hade lagt om bostaden hade uppfattats som tråkig eller stökig.

Ska alla bostäder stylas?

I vissa fall kan det vara bättre att inte homestyla för mycket. Ett renoveringsobjekt är ett exempel, det kan finnas en poäng med att visa det nästintill tomt, så köparen lättare kan se vad som måste göras. Då är ljussättningen extra viktig, och man kan lägga dit till exempel några tapetrullar, för att få i gång spekulanternas fantasi om hur det skulle vara att renovera och bo i bostaden.

Byggahus.se ger dig en bild av vad du kan tänka på när du vill snygga till ditt hem inför försäljning.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar