fbpx

Så skapar du en vacker dukning inför nyårsmiddagen!

by Redaktionen

Äntligen börjar nyår närma sig med stormsteg – det är dags att fira ut ett minst sagt annorlunda år. Hur kommer du att duka i år? Blir det glamouröst 1920-tal, klassiskt nyår med guld och svart eller med en pastelldoftande smak av våren? Oavsett vad du gillar bäst så har vi de bästa tipsen för ett lyckad nyårsdukning! 

Klassiskt festligt nyår

Satsa lite extra på dekoren för att skapa en lekfull festkänsla inför nyår. Dekorera bordet med exempelvis julkulor i guld, svart eller silver, girlanger, pompoms, confetti och massor av levande ljus. Ballonger i svart, guld och silver hör till. Den som gillar att pyssla har möjlighet att skapa en helt unik nyårsmiddag, exempelvis kan du tillverka egna pompoms, girlanger och tofsar. Servera gärna dryck i spraymålade flaskor i en enhetlig färg som passar in i dukningen. Gästerna känner sig extra välkomna om du skapar snygga namnskyltar och lägger varsin partyhatt på gästernas tallrik. En kul kinesisk lyckokaka brukar också vara uppskattat av gästerna. 

Ledord: Färger som guld, svart och silver, lekfullt, gör-det-själv, barnvänligt. 

Dekadent 20-tal

Tycker du att nyåret ska skålas in med lyx och flärd? Då passar den här stilen dig! 

Filmen och F. Scott Fitzgeralds bok The Great Gatsby sätter stilen med jazz, dans och champagne. Bordet dukar du med klassiska vita dukar, ljusstakar i mässing och vita kronljus och vita servetter. Vaser fylls med eleganta fjädrar som står som. Bestick får gärna gå i guldiga toner, annars finns det mycket på andrahandsmarknaden. Drinkar som old fashioned, champagne i coupeglas och ostron hör till. En riktig wow-faktor är att skapa ett champagnetorn för gästerna, även om festen blir mindre än vanligt i år. 

Ledord: Dekadens, lyx, flapper-stilen, jazz, art déco, charleston, tomtebloss, glitter och glamour. 

Bjud in våren

Efter ett mörkt, trist december längtar många efter ljusare tider. Varför inte bjuda in små vårtecken redan nu? Duka upp med vita dukar, beigea linneservetter och rosa rosor i små loppisfyndade vaser. Bind ihop servetterna med jutesnöre och stick in några stjälkar färska blommor. Namnskyltar kan göras av exempelvis blad som du skriver på. En annan gullig dekoration kan vara att lägga gamla pärlhalsband som dekoration, antingen direkt på bordet eller i glas eller vaser. När det kommer till servisen är udda porslin och bestick är pricken över i. 

Ledord: Levande blommor och växter, ljusrosa och andra pasteller, udda porslin, loppisfyndat och vintage. 

Ute i sista minuten? 

  • Välj ett tema, kanske svart eller vitt som du håller dig till.
  • Ett bra budgettips är att använda vanliga vita tallrikar och bestick, men att pynta lite extra.
  • Använd julpyntet till att dekorera borden med. 
  • Levande ljus gör det roligare!
  • Ta in naturen: kvistar, kottar, bär och växter blir en fantastisk dekoration.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar