fbpx

De här sakerna är ett måste att ha i hemmets verktygslåda

by Redaktionen

Det behövs verktyg för att sätta upp en tavla och för att dra åt bultar och skruvar. Oavsett hur stora behov du har av att kunna fixa själv hemma, så är det vissa verktyg som man alltid bör ha hemma. I järnhandeln finns ofta startkit för dig som ska flytta hemifrån, eller behöver ett extra set för sommarstugan eller båten. För andra kanske verktygslådan endast behöver kompletteras med något enstaka verktyg.

Hammare

Hammare är kanske det första man tänker på när man funderar på vilka verktyg som behövs i verktygslådan. Vilken hammare ska man välja då? Det beror på vilket behov du har. Renoverar du själv hemma, eller tycker om att fixa och bygga, då kanske du till och med ska ha två olika hammare – en lite grövre och en nättare. För dig som bara sätter upp ett par tavlor med spik, eller bygger något enklare, så räcker det alldeles utmärkt med en standardhammare. Fyll gärna på med spikar i olika storlekar när du ändå köper en hammare.

Skruvmejslar

Ibland är det inte möjligt att spika, eller det behövs en rejälare fästanordning, då behöver du skruvmejslar. Ofta finns det färdiga set att köpa som innehåller både kryss- och vanliga skruvmejslar i olika storlekar. Det finns även handtag med utbytbara spetsar. De har ofta fler storlekar och vissa set innehåller även hylsskruvmejslar. Kom även ihåg att köpa skruvar i olika storlekar utifrån dina behov.  

Måttband eller tumstock

När du sätter upp en hylla eller ska sågar av en planka behöver du mäta för att se att hyllan sätts upp på rätt plats, eller att plankbiten blir så lång som du vill ha den. Då behöver du ett måttband eller en tumstock för att mäta. I verktygslådan kan det också vara bra med ett par snickarpennor, så att du kan markera ut rätt mått på vägg eller planka.

Ficklampa

Om du ska byta en propp eller arbeta där det inte självklart finns en bra belysning är det bra att ha en ficklampa i verktygslådan. Den ska gärna vara liten och smidig. Se till att det alltid finns fungerande batteriet i lampan.

Skiftnyckel

Behöver du dra åt en mutter eller höja sadeln på cykeln så behöver du en skiftnyckel. Om du köper en skiftnyckel som går att reglera bredden på så behöver du bara en i verktygslådan.

Universalkniv

En kniv är bra att ha om du behöver skala av yttersta höljet på en sladd eller skära i grovt material. Det finns olika typer av knivar så kolla vad som passar just dina behov. Lämpligt är en Morakniv, universalkniv eller brytbladskniv.

Tänger

Tänger behövs för att bita av, eller böja, något som sticker ut. I verktygsset ingår ofta en sidavbitare eller spetstång. Behöver du bita av något rejälare kan det vara bra med en hovtång eller en kombinationstång. Vill man inte skala sina sladdar med en kniv finns också kabelskaltång.

Såg

En såg är ett användbart verktyg även om den ofta inte får plats i själv verktygslådan. Det finns sågar för olika material och ändamål. Till startkittet räcker det dock att investera i en standard träsåg, och sen får man uppgradera verktygen allteftersom.

För den som bygger mycket hemma är ofta en sticksåg eller kapsåg att föredra, liksom en skruvdragare.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar