fbpx

Bra julklappar till bokälskaren

by Redaktionen

Har du många bokälskare bland dina vänner så kommer julklappshandlandet bli extremt enkelt i år. De senaste månaderna har bjudit på en uppsjö av spännande boksläpp och december är inget undantag. Vad sägs till exempel om ett par hårdkokta deckare, en samling julnoveller, en skrämmande bok om tystnadskultur eller en roman om självaste Sylvia Plath?

G som i gärningsman

Sören “Sulo” Karlsson är en av Sveriges bästa musiker och har bland annat gjort sig känd som Kikki Danielssons gitarrist och låtskrivare. I den här boken visar han att han dessutom är en utmärkt författare av journalistiska texter. Karlsson har, tillsammans med researchern Deanne Rauscher, avslöjat en rad hemska historier från 80-talets Sverige. G som i gärningsman berättar om en grupp unga pojkar vars passion var musik, sång och dans. De kom alla att utnyttjas hänsynslöst av en av Sveriges mest kända regissörer, men teg om övergreppen i årtionden.

Eufori: en roman om Sylvia Plath

I den här romanen fantiserar Elin Cullhed om Sylvia Plaths allra sista år. Vi får möta Plath svartsjuk, uppspelt och förtvivlad. Hon längtar efter att få skriva, men maken vill inte dela på ansvaret för barn och hem. Plaths författarskap hamnar ständigt i skymundan fast det är tydligt att hon har minst lika mycket talang som maken.

Bröllopsfesten

Lucy Foley har skrivit en ny deckare i bästa Agatha Christie-stil. En stor bröllopsfest ska äga rum på en avlägsen ö, men det dröjer inte länge förrän en av gästerna hittas död. Det finns 13 misstänkta, och de har alla en hel del att dölja. Samtidigt blåser det upp till storm, och de tvingas inse att de är fast på ön tillsammans med en mördare.

Spegelmannen

I Lars Keplers åttonde bok om Joona Linna kretsar handlingen kring en ung kvinna som varit försvunnen sedan fem år tillbaka och nu hittats mördad. Linna lyckas hitta ett ögonvittne tack vare ett par gamla övervakningskameror, men vittnet visar sig vara psykiskt sjuk och ha glömt hela händelsen. Linna kontaktar då en hypnotisör.

Julrevy i Jonseryd och andra berättelser

Den här boken samlar åtta av Klas Östergrens julnoveller, både nyskrivet och tidigare publicerat. Det är berättelser fyllda av såväl komik som vemod, och tillsammans bildar de en helhet som talar om hur julfirandet kan se ut i olika skeenden av livet.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar