Trött på trassliga sladdar? Vi reder ut röran

by Redaktionen

Sakta men säkert går vi in i den sladdlösa eran, men än är vi inte riktigt där. Sladdar och kablar är fasta inslag i alla hem. Ingen blir glad av sladdhärvor på golven och borden. Här får du ett antal bra lösningar som reder ut trasslet.

Kabelkanaler

Kabelkanaler finns i olika former beroende på vad du ska använda dem till. En kan fungera som en korg som hänger under skrivbordet och samlar kablarna från datorn, routern, skrivaren o.s.v. En annan löper som en självhäftande extralist längs golvlisten och trollar bort sladdarna från tv:n och alla apparater kopplade till den.

Principen är densamma: Den undre delen av kanalen limmas eller skruvas fast. Sladdarna dras sedan i kanalen och trycks fast innan locket pressas på med ett klick.

Kabellåda

Ett alternativ främst till ovan nämnda korg för att dölja kablar kring skrivbordet är en kabellåda som du stoppar ned grenkontakten och t.ex. mobil- och datorladdaren i. Ut från botten av lådan går grenkontakten och i ett hål sticker dina kablar upp. Kabellådan samlar snyggt ihop kablarna och locket skyddar dem från damm.

Kabelskydd, kardborreband och buntband

Kardborreband går att köpa i olika varianter. Det finns sådana du själv kan kapa i önskad längd och de som är speciellt anpassade för kablar. 

Dessa förhindrar att kablarna trasslar, paketerar dem snyggt och gör att de tar mindre plats på till exempel skrivbordet eller bakom det. Kabelskydd som viras runt kablarna kallas också för kabelslukare.

Gömställen bakom stora möbler

Du kan dölja alla slags kablar samt kabelkanaler och rör bakom t.ex. en stor bokhylla. Det är en utmärkt lösning men du ska lätt kunna komma åt sladdarna och byta dem om det behövs. Tänk på att det inte får finnas några skarvkontakter bakom bokhyllan.

DIY-kabelkanaler som smälter in

Som kreativ gör-det-självare kan du dölja en hel bunt sladdar och kablar i hemgjorda kabelkanaler som kamoufleras för att fullständigt smälta ihop med bakgrunden.

Fördelen är att du kan göra kanalen så bred som behövs. Kom bara ihåg att det ska vara lätt att lyfta av locket på kanalen.

Kabelhållare och kabelvindor

Kabelhållare för en eller flera kablar håller laddarsladden på plats så att den inte faller av ditt skrivbord varje gång du kopplar ifrån din bärbara dator, Ipod eller mobil.  

En kabelhållare kan t.ex. ha formen av en knapp med en skåra för kabeln och självhäftande tejp på baksidan, eller en platta för flera kablar. De kan användas på möbler eller på väggar för att hålla sladdar lätt tillgängliga. Använd dem dolda i dämpade färger eller synliga i färger som passar omgivningen. 

Kabelvindor var vanligare förr, men vissa tycker fortfarande att det är skönt att t.ex. reglera längden av mobilladdarkabeln genom att rulla in den i en dosa.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar