Skapa en härlig höstkänsla i hemmet med säsongens färger

by Redaktionen

Välvalda färger och ljuskällor är det viktigaste när du vill skapa en ombonad och trivsam miljö, särskilt under det mörka halvåret. De jordnära färgerna från naturen är inne i höst och kan gå som en röd tråd genom inredningen från textilier och möbler till konst på väggarna. 

Höstens färger i inredningen

Det är mest textilierna den varma känslan sitter i, gardinerna, mattorna, plädarna, kuddarna. I höst är tidlöst naturnära jordiga kulörer inne.

Sandfärgat, mullvadsbrunt, olivgrönt. Vi vill boa in oss hemma och de dova färgerna bidrar till en ombonad känsla. Jordfärger kombineras fint med både blanka och borstade metaller. 

Mörkare träslag hjälper till att göra hemmet mysigt, till exempel vackra korgar att förvara plädar eller tidningar i. Ombonat, lekfullt och värmande. Precis som ett hem ska vara, eller hur?

Komplettera med starkare färger

Inredningstrenden i år innebär mindre slaviskt följande av en viss trend och mer att välja det du tycker om, så det finns även inredningsdetaljer för dig som gillar lite mer färg. Det kan vara kalla, blå toner med accenter i koboltblått, eller i varma toner med dämpade nyanser av rost, aprikos, lila och gult. Båda dessa färgpaletter kompletterar den jordnära skalan fint och är därför tidlösa val i hemmet.

Ifall du inte vill låta de jordnära tonerna regera och önskar bryta av med något modernt är svärta ett snyggt alternativ. Mattsvarta ytor skapar intressanta kontraster i inredningen.

Här skapas det höstkänsla i vardagsrummet med väldigt enkla medel

Randigt och räfflat

I höst syns det lena och mjuka materialet sammet, och i år får det vara allt från slätt och enfärgat till mönstrat eller manchesterrandigt. Det är roligt att jobba med textilier och annan inredning i olika strukturer: rundat, ribbat, räfflat, och lurvigt. Taktila ytor är inte bara vackra för ögat, utan även sköna att känna på.

Naturmaterial och hållbart

Nu vill vi att material ska vara hållbara och äkta – och därför plockar vi in skogen i hemmet med naturmaterial. De råa ytorna för oss tillbaka till naturen: rotting och jute, även ull, keramik, nordiska träslag, linne och papper. Och gärna levande gröna växter, de skapar också värme, liksom en härlig bukett av höstblommor.

Allt detta vackra ska synas, så glöm inte belysningen, och levande ljus och lyktor.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar