fbpx

Smarta städtips för skärmar, tangentbord och datormus

by Redaktionen

Dammiga tv- och datorskärmar och kladdiga tangentbord kan bli riktiga bakteriehärdar. Vet du hur de ska rengöras? Här får du några väl beprövade tips från experterna.

Vanliga fel som vi gör

Det vanliga sättet att putsa tv- och datorskärmarna är ­fönsterputsflaskan i den ena handen och en bunt hushållspapper i den andra. Undvik detta! Skärmar är känsliga, och definitivt inte vattentäta. Starka kemikalier som fönsterputs rimmar illa med känslig elektronik. Sprayar du direkt mot skärmen är det dessutom lätt hänt att fläckar och fuktskador uppstår. 

Använd aldrig papper när du polerar dator- eller tv-skärmen. Vare sig det handlar om hushållspapper, toapapper eller näsdukar föreligger en risk för rispor. Dessutom luddar det.

Datorskärmar är i allmänhet känsliga för hårt tryck och lcd-skärmar är det i synnerhet. Behandla dem därefter – varsamt! Om du putsar för hårt kan det orsaka döda pixlar på skärmen. Risken är att kristallerna i skärmen inte flyter tillbaka och då står du där med en skada som inte omfattas av garantin. 

Gör så här för att få tv- och datorskärmarna rena

 • Koppla ur skärmen, stäng av laptopen. Du slår två flugor i en smäll – du ser fläckar och smuts ordentligt och und­viker kortslutning.
 • Damma försiktigt med en dammvippa, låt endast de mjuka stråna nudda skärmen du rengör.
 • En mikrofiberduk är nästa sak att ta fram. Torr får den effektivt bort damm och fingeravtryck. Svårare fläckar gör du dig av med om du väter den något och kramar ur ordentligt.
 • Vid kladd på skärmen: Blanda ihop en vitvins­vinägermix: hälften ­vatten (helst destillerat), hälften vinäger. Den gör susen om du utsatt skärmen för något extremt, som kladdiga drycker eller sött kaffe. Destillerat vatten köper du till exempel på bensinmacken. Torka försiktigt nerifrån och upp.
 • Kom ihåg att aldrig spraya direkt på skärmen utan bara på duken. Se till att mikrofiberduken är maximalt urkramad. Efter­polera gärna med en torr duk.

Kaffefilter kan ersätta trasan!

Det finns ett undantag till pappersförbudet, om du till exempel inte har mikrofiberdukar hemma. Ett rent kaffe­filter är utmärkt till ren­göring av dator- eller tv-skärmen! Detta luddfria underverk är en populär nöd­lösning för rengöring av diverse skärmar. Kaffefilter är billiga, lättillgängliga och resultatet blir repfritt.

Tangentbordet ska också rengöras

Tangentbordet har en tendens att bli ofräscht efter ihärdigt bruk. Har du dessutom en förkärlek för snacks framför datorn gömmer sig förmodligen kak- och chipssmulor och drickspill mellan tangenterna, utöver alla dammtussar.

 • Koppla ur tangentbordet. Det enklaste sättet att bli kvitt lösa partiklar är att vända tangentbordet upp och ned och skaka ut dem.
 • Behövs det mer grundlig rengöring, plocka fram dammsugaren och välj ett smalt munstycke med borste. Du kan även blåsa rent mellan tangenterna med en hårtork utan värme.
 • Bara luft råder inte bot på ingrodd smuts, då bör rengöringen göras grundligare. Använd bomullstops, tand­petare och en mikrofiberduk. Som rengöringsmedel kan du använda vinägerblandningen från ovan.
 • Gnugga rent utrymmet mellan tangenterna med en försiktigt fuktad bomullstops. Har du envisa fläckar kommer tandpetaren till användning. Avsluta med att torka tangentbordets utsida med en fuktig mikrofiberduk.

Fastnar tangenten? Putsa under den!

Om någon tangent vägrar fungera som den ska har det förmodligen hamnat smuts under den. Då måste du ta loss den. 

 • Plocka ut tangenten från det urkopplade tangentbordet med hjälp av en smörkniv, bilnyckel eller skruvmejsel.
 • Rengör tangenten med en tandborste och diskmedel och dammsug tangent­bordets botten.
 • När alla delar är ­snustorra monterar du samman tangentbordet.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar