fbpx

Så påverkar färgen på mattan intrycket av rummet

by Redaktionen

Ofta pratar man om storleken på mattan och var den ska placeras. Ska soffan stå på mattan? Hur mycket av golvet ska mattan täckas? Däremot pratar inte så många om mattans färg och hur rummet påverkas av nyansen. 

Ljus eller mörk matta

Mörka färger gör att möbler och rum känns mindre, medan ljusa färger får möbler och rum kännas större. Har du ett litet rum bör du testa att inreda med en ljusare matta för att rummet inte ska kännas för litet. 

Du behöver inte hitta en matta som matchar övriga textilier exakt i nyansen. Börja antingen med mattan och försök hitta accentfärger i mattan som du kan använda upp i resten av rummets textilier, eller så utgår du från befintliga textilier och försöker hitta en matta som harmonierar men som inte matchar direkt. 

I sovrummet vill vi gärna att rummet ska kännas avslappnat och lugnande. Där bör du vara försiktig med starka färger och former. Välj naturmaterial, enfärgat och sobert, medan i vardagsrummet kanske du vågar vara lite mer uttrycksfull och kanske vågar du dig på någon lite starkare färg.

Enfärgad eller flerfärgad matta

En enfärgad eller flerfärgad matta kommer självklart att ge rummet olika uttryck. En enfärgad matta ger rummet lugn och harmoni. Vill du ha en matta som ger ett harmoniskt intryck men som samtidigt har lite mönster, så testa gärna en med grafiskt mönster i en sober färg men med enfärgad botten. 

En flerfärgad matta kan användas som en effekt och kan vara rolig att använda som grunden till inredning i hela rummet. Utgå från mattan och placera den där den får ta plats. Använd möblerna för att framhäva mattan så att får allt rampljus. 

Dela av rummet 

Har du öppen planlösning och vill dela in rummet i flera rum, exempelvis kök och vardagsrum? Använd då flera mattor, exempelvis i olika färgskalor men som passar med varandra, för att skapa rum i rummet. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar