fbpx

Så inreder du matplatsen

by Redaktionen

Matplatsen är ett av de enklaste rummen att inreda – det är få, men stora möbler, du vet vad som behövs på platsen och det är få detaljer. Men hur syr man ihop inredningen? Med lite planering får du en riktigt snygg och sammanhängande matplats. 

Tillräckligt många sittplatser

Vad har ni för behov där hemma? Har ni ofta gäster på middag måste du tänka på det, men är det mest familjen som sitter vid bordet behöver ni inte ha ett jättestort bord. Utgå från hur er vardagssituation ser ut och hur stor plats ni har. Är rummet jättestort behövs det ett större bord, medan en mindre plats kräver så klart ett mindre bord. 

Vad används matbordet för?

Vissa äter bara kring matbordet, medan en del läser läxor och pysslar. Matbordet kan användas till mycket och även det kan man behöva ta hänsyn till när man inreder. Exempelvis kräver läxläsning en bättre allmänbelysning, och kanske punktbelysning. 

Belysning och wow-faktorn

Förutom att man ska tänka på andra aktiviteter än själva ätandet, kan man också tänka på att välja en spännande lampa som passar över bordet. Många väljer flera lampor i grupp eller en stor, rund lampa som tar för sig. 

Den perfekta mattan

Investera i en matta som ramar in inredningen och matbordet. Den ska 

Ett tips är att investera i en matta som är lätt att rengöra och där inte smutsen syns så snabbt – det är extremt lätt att spilla på den. Har ni barn kanske en beige matta med kort lugg är det bästa valet av matta, exempelvis. 

Poppande väggfärger

Det kan vara kul att rama in matplatsen med en riktigt poppande väggfärg. En starkt grön eller blå färg känns trendigt. Det kan även vara en blommig tapet, tänk Morris eller Svenskt Tenn, beroende på vad du har för stil. 

Våga blanda stolarna

Tidigare var det inne med loppisfyndade stolar i olika färger, men nu ser vi en mer sammanhållen look på inredningskonton och i inredningstidningar. Däremot kan det vara kul att använda likadana stolar och komplettera med två bekvämare stolar i fåtöljstil.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar