fbpx

Så gör du ditt hem ljusare

by Redaktionen

Har du problem med att ditt hem ser mörkt ut? Vissa rum och hem har en tendens att släppa in ljuset, speciellt i norrläge eller exempelvis avlånga rum. Det finns några knep att ta till för att få rummet att upplevas som större och ljusare – här är 6 tips. 

Inga skrymmande möbler vid fönstret 

Har du stora bokhyllor, matbord och enorma plantor vid fönstret? Flytta dem – de gör så att fönstret inte släpper in tillräckligt med ljus. Testa att placera stora möbler i andra sidan av rummet, så kommer så mycket naturligt ljus in som möjligt. 

För att verkligen ta vara på den ljusa ytan kan det vara smart att möblera om. Vad händer om soffan som står nära fönstret får stå en bit in i rummet, exempelvis? 

Tänk på väggarna

Ljusa färger gör att rummet ser större och ljusare ut, som du säkert vet. Men visste du att det även gäller möblerna? Ljusa möbler gör att rummet känns större och ljusare.  Har du mestadels mörka möbler kanske det är dags att måla om dessa. Mörka färger kan istället fungera som accentfärger.

Är det dags att renovera kan du tänka på att sätta in ett ljusare golv. Vill du hellre ha ett mörkt golv kan man arbeta med ljusare mattor för att ljusa upp rummet. 

Sätt upp ljusa gardiner

Tjocka sammetsgardiner släpper in mindre ljus än vita, tunna i exempelvis linne eller bomull. Att byta till ljusa gardiner kommer att göra under för hela rummets känsla. Är det riktigt mörkt kanske du kan fundera över om du behöver gardiner överhuvudtaget, exempelvis i vardagsrummet. 

Rensa bort saker du inte behöver

Ett överfullt rum kommer att göra att det känns trängre och mörkare. Rensa bort prylar och prydnader som inte behövs. 

Ett smart sätt att lura ögat är att låta vita bokhyllor vara delvis tomma. Då kommer rummet att se ljusare ut än om varje hylla är knökfull. 

Speglar på väggarna

Att använda speglar är ett utmärkt sätt att förstora rummet. Det finns vissa rumsspeglar som faktiskt förstorar så mycket som 30 procent, vilket kan passa i ett mörkt och trångt rum. Att placera speglarna nära fönstret gör att de reflekterar ljuset, så det påverkar faktiskt ljusinsläppet. 

Belysningen är a och o

När du planerar din inredning ska du hålla koll på det naturliga ljuset. När är det som ljusast respektive mörkast i lägenheten. Förutom att det naturliga ljuset är viktigt för rummets känsla, ska du även tänka på att du kan hjälpa naturen på traven genom att lysa upp rummet ordentligt med god belysning. Exempelvis är ljusslingor ett bra sätt att få in lite ljus i skrymslen som känns mörka. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar