fbpx

11 designknep om du har ett litet vardagsrum

by Redaktionen

Genom att bland annat använda varma färger, olika texturer och investera i bra belysning kan du förvandla ditt lilla vardagsrum till ett mysigare och mer funktionellt utrymme. Dessa enkla förändringar kommer göra stor skillnad för helhetskänslan och atmosfären i ditt vardagsrum oavsett hur litet det är

Använd varma färger: Varma färger som ljusgult, brunt och dämpade inslag av orange kan få ett utrymme att kännas mysigt och inbjudande. Undvik för ljusa och djärva färger eftersom de kan få rummet att se plottrigare ut. 

Texturer: Att använda sig av olika lager av texturer som plyschfiltar och olika kuddar kan omedelbart få ditt vardagsrum att kännas mer bekvämt och inbjudande. Mixa och matcha texturer för att skapa en mysig och eklektisk känsla.

Investera i bra belysning: Rätt belysning gör stor skillnad i stämning och atmosfär i ett rum. Använd en kombination av belysning som golvlampor och bordslampor och arbetsbelysning som läslampor eller taklampor. Har du möjlighet att installera dimmers på din belysning så gör du rummet ännu mysigare.

Växter och grönska: Att inreda med växter och grönska kommer göra rummen ännu mer levande. Växter har också den extra fördelen att de förbättrar luftkvaliteten och gör dig mer harmonisk. 

Utnyttja dina väggar: Använd väggutrymmet genom att hänga konst eller sätta upp hyllor som du kan ställa fina föremål eller böcker på. Detta tillför inte bara ett visuellt intresse till rummet utan frigör också golvyta och gör att rummet känns större.

Speglar: Speglar kan få ett litet rum att kännas större genom att de reflekterar ljus och skapar en illusion av rymd. Häng en stor spegel på en av väggarna för att skapa en kontaktpunkt och på så sätt öppna upp rummet.

Tänk efter när du väljer möbler: När det gäller ett litet vardagsrum är det viktigt att tänka på att inte övermöblera. Välj möbler som är proportionella mot rummets storlek och undvik skrymmande eller överdimensionerade möbler. 

Skapa en kontaktpunkt: Varje rum behöver en ”fokuspunkt” för att skapa en känsla av balans. Detta kan vara ett konstverk eller kanske en stor växt. 

Använd multifunktionsmöbler: Multifunktionella möbler som en ottoman med dold förvaring eller en bäddsoffa kan hjälpa dig att maximera utrymmet och skapa ett mysigt och funktionellt vardagsrum. Leta efter möbler som tjänar mer än ett syfte för att få ut det mesta av ditt utrymme.

Lek med skalor: Att leka med olika skalor kan hjälpa dig att skapa en mysig och intim känsla i ditt vardagsrum. Mixa och matcha små och stora möbler och blanda olika texturer och mönster för att skapa djup och intresse.

Skapa zoner: I ett litet vardagsrum kan det vara utmanande att skapa separata zoner för olika aktiviteter som att titta på TV, läsa eller umgås. Om du vill göra detta så är ett tips är att ta hjälp av mattor, möbler och belysning. 

Genom att använda dessa expertdesignknep kan du skapa ett mysigt och inbjudande vardagsrum oavsett storlek. Några enkla ändringar kan göra stor skillnad i den övergripande känslan och atmosfären i rummet – Lycka till! 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar