Harmoniskt hem – så gör du

by Redaktionen

Får du inte riktigt till inredningen? Det brukar ofta bero på ett antal anledningar. Här är flera anledningar till varför många hem känns obalanserade. Så här gör du för att få ett hem att  koppla av och trivas i. 

För mycket prylar

Har du för mycket saker framme och i skåpen? För att skapa mer harmoni behövs oftast att man tar bort några saker. Rensa, rensa, rensa där hemma. Ett tips är att kategoriska allt i fyra S-högar: spara, slänga, skänka och sälja. Vill du behålla vissa saker kan du byta ut och alternera och förvara i förrådet. 

För lite naturmaterial

Inget ger lugn så mycket som naturnära material som sten, rotting, trä och keramik. Ta in naturen – den skapar ett balanserat rum som är lätt att trivas i. 

För många olika färgskalor

Färg piggar upp alla hem, och ofta är det snyggt att blanda olika färger. Men mer välbalanserade hem håller sig oftast i några lugnare färgskalor. Behöver du få ett lugn där hemma så börja med att se över väggfärger, färger på golv och möbler, men även accentfärger på inredningsprylar, kuddar och andra textilier som gardiner. Välj en färgskala som du trivs med länge så kommer du att kunna varva ner i hemmet, istället för att gå upp i varv av alla intryck. 

För lite växter

Gröna växter balanserar hemmet och ger fin energi. Anpassa växten efter utrymmet. Har du en tom hörna kanske du ska inreda med en stor golvkaktus eller palm, medan i små utrymmen kanske du har en eller flera växter. Alocasia, monstera, gullranka eller palettblad är bara några av växterna som är mycket populära just nu. 

För lite belysning

Dåligt planerad eller för lite belysning kommer att göra att vi uppfattar rummet som att det är i obalans. Ett rum ska ha cirka sex till åtta ljuskällor: allmänbelysning, punktbelysning och mysbelysning. 

För stora eller små möbler

Ett litet rum kan lätt upplevas som obalanserat om man möblerar det med alldeles för stora möbler, eller tvärtom. Innan du köper nya möbler kan du mäta upp hur mycket plats det faktiskt kommer att ta. Många inredningsproffs tipsar om att tillverka stora pappersskisser av möblerna efter måtten och placera ut på golvet där möbeln ska stå– då kommer du att få en större förståelse för hur stor möbeln faktiskt är. Det sparar både tid och pengar. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar