fbpx

Det här ska du tänka på när du målar om huset

by Redaktionen

Ska du måla om huset i sommar? Det är mycket att tänka på, framför allt innan du börjar med det roliga – att måla huset. Det handlar om att välja rätt färg, rengöring, grundarbete, grundmålning och sist täckmålningen. Du ska tänka på det här innan du börjar måla om huset. 

1. Börja med rengöringen

När du ska måla om huset börjar jobbet med rengöring. Först ska du tvätta alla ytor, skriver färgföretaget Colorama. Börja med att spruta rengöringsmedel avsedd för fasad över väggen och låt det jobba i cirka en kvart. Nu ska man också behandla eventuellt mögel och alger, skriver Colorama. När du arbetar med mögel- och algmedlet ska du ha skyddsglasögon och rätt skyddshandskar – det är frätande. 

Spola bort rengöringsmedlet och gör rent med hjälp av en mjuk stråle med vattenslangen, skriver byggahus.se. Och använd inte högtryckstvätt då det kan du snarare förstöra fasaden, då den kan bli fuktskadad.

2. Nu är det dags för grundarbetet

Dags att skrapa bort all gammal färg och flagor. Passa på att kontrollera att fasaden är hel och fräsch, annars byter du ut brädor som är defekta, skriver byggahus.se. Färgskrapet ska samlas ihop och slängas på en återvinningsstation. Ha ett täckmaterial under ställningen, längs husgrunden, för att samla allt skräp och färgrester. 

3. För bästa täckning – grundmåla 

När du ska börja måla är det bäst att välja en molnfri dag. Gör en strykning med grundfärg. Det gäller också att grundolja. Välj rätt redskap när du målar och ta reda på vilken färg du ska ha och som passar. Bäst är att gå till färgaffären och ta hjälp. De kan även hjälpa dig med att ta reda på vad den nuvarande färgen är för något. 

4. Täckmåla 

När fasaden har torkat efter grundmålningen är det dags att måla med täckfärg. Du ska alltid täckmåla två gånger, så efter första strykningen ska du vänta tills färgen torkat och sedan måla en gång till. Det är mycket viktigt att ytan verkligen är torr, annars kan inte färgen fästa tillräckligt bra. 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar