fbpx

Så enkelt kan du utsättas för ett kortbedrägeri

by Redaktionen

Myntets baksida i det allt mer kontantlösa samhället är alla bedrägerier kopplade till bankkort.

I Sverige har kortbedrägerierna ökat successivt med cirka tio procent varje år sedan checkhäftet fasades ut som betalningsmedel i mitten av 1990-talet. Antalet anmälda kortbedrägerifall uppgick till cirka 60 000 år 2016. Siffran för 2018 överstiger 100 000. Det är det vanligaste enskilda brott vi har i Sverige, men utreds sällan. Så ser det ut även i andra länder.

En ny typ av kortbedrägeri – skimning

Skimning, av engelskans skimming, eller smygkopiering, är en form av kontokortsbedrägeri där en bedragare använder en avläsare för att stjäla kortuppgifterna på ett kontokort. Bedragaren kan sedan använda kortuppgifterna för att genomföra köp och betalningar utan att ha tillgång till själva kortet.

Det hela möjliggörs av tekniken i de nya bankkorten, som i princip alla banker på den svenska marknaden har lanserat. Korten kallas kontaktlösa och är till för att du som konsument ska slippa dra eller chippa. Man ska heller inte behöva använda pin-kod. Med ett lätt uppvisande vid terminalen ska transaktionen gå igenom. De här nya kontaktlösa bankkorten innehåller ett litet chip som överför informationen trådlöst.

Den nya ”blipp”-tekniken i ditt bankkort öppnar för risker då den möjliggör för kopiering av ditt kortnummer – på ett sätt som tidigare inte varit möjligt. Kortuppgifterna på kontaktlösa kort är okrypterade vilket gör att en bedragare kan läsa av kortuppgifterna utan att betalkortet behöver lämna offrets plånbok.

Hur går skimningen till?

Med hjälp av ett datorprogram och en särskild NFC-läsare som går att köpa i en helt vanlig nätbutik kan tjuven på bara någon sekund skimma ett kontaktlöst kort som ligger ”tryggt” placerat i en plånbok. Uppgifterna som hämtas in är kortnumret, utgångsdatumet och vilken typ av kort det handlar om.

Läsavståndet är från några centimeter upp till 10 meter, beroende på scanningsutrustningen som tjuven använder. Enligt polisen kan man hitta mycket kraftfulla scanners på marknaden, om man vet vad man ska leta efter. Den här utrustningen kan tjuven dölja i till exempel en ryggsäck eller en väska, och när du går förbi den personen skimmas dina kortuppgifter. Lika lätt som det är att blippa kortet i kassan är det för någon att stjäla dina kortuppgifter.

Man skulle kunna beskriva kortbedragarna som olovligt läser av ditt bankkort som 2000-talets ficktjuvar. På ställen där det är mycket folk i omlopp ökar risken för att drabbas av skimning, till exempel i

 • tunnelbanan
 • köer
 • rulltrappor

Platser där handel ofta pågår, och där du tenderar att använda ditt kort oftare, kan vara ställen där tjuven slår till och skimmar dig, exempelvist på

 • shoppingcenter
 • fotbollsmatcher
 • puben

Enligt polisen råder den absolut största risken för att bli av med ett kort eller sina kortuppgifter under sena kvällar och helger då man på grund av feststämningen kanske är minst uppmärksam.

Kortbedrägeriet kan drabba dig hårt ekonomiskt

Ett kontokortsbedrägeri kan innebära t.ex.

 • Du hittar köp på ditt kontoutdrag som du inte har gjort
 • Att någon beställer varor eller tjänster i ditt namn
 • Ett abonnemang eller prenumerationer tecknas i ditt namn
 • Du ser förändringar i din kreditupplysning som du inte känner igen
 • Du får hem upplysningskopior för krediter eller köp som du inte gjort

Konsekvenserna av att dina kortuppgifter blivit skannade kan bli att ditt bankkonto töms av pengar, eller att dina kortuppgifter används av någon annan för nätköp för stora pengar.  Bedragare kan köpa varor med hjälp av kortinformationen, eller betala för tjänster, som hotellövernattningar, hyrbilar och resor. Köpen och tjänsterna kan beställas var som helst i världen. Tjuvarna handlar på webbsidor med låg säkerhet

Den tre eller fyrsiffriga säkerhetskoden, CVV-koden, som återfinns på baksidan av ditt bankkort, kan inte läsas av trådlöst. Tyvärr stoppar detta inte kortbedragaren, för uppskattningsvis 43% av alla webbshoppar kräver inte säkerhetskoden för att genomföra ett köp. I Sverige är vi vana vid att behöva ange CVV-koden, men utomlands krävs faktiskt inte den på många hemsidor. Till exempel från ett av världens största säljföretag, amerikanska Amazon.com, går det utan problem att beställa varor med endast kortnummer och utgångsdatum.

Så stoppar du tjuven på ett smart och enkelt sätt!

Medvetenheten om riskerna för och med kortbedrägeri ökar. Många frågar sig hur man bäst skyddar sitt kort mot skimning och därmed fredar sitt bankkonto från stöld.

Ett kortbedrägeri börjar alltid med att tjuven får tag på offrets kortuppgifter.

ScanBlocker skyddskort är ett smart och effektivt skydd mot trådlös skimning och kortbedrägerier.

Skyddskortet ser ut som ett vanligt bankkort men innehåller teknik som gör det omöjligt för tjuvar att stjäla din kortinformation trådlöst. När någon försöker att läsa av dina kort aktiveras ScanBlocker störsändare och gör din kortinformation oläsbar.

Placera ScanBlocker i plånboken så är dina betalkort skyddade. Den ger 3 cm skydd på varje sida av kortet – 6 cm totalt skydd. Kortet passar alla plånböcker, mobilskal och korthållare.

Scanblockers skyddskort har en livslängd på fem år. Om du registrerar ditt kort på Scanblockers hemsida blir du påmind om när ditt kort går ut. Enklare och smartare blir det inte!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar