fbpx

4 coola utflyktsmål för barnfamiljer i sommar

by Redaktionen

Här är fyra spännande förslag för saker du kan göra hemma i Sverige tillsammans med dina barn. På en lyckad familjesemester gäller det att hålla barnen sysselsatta, så välj utflyktsmålet noga!

För legoentusiaster: Bureå camping med legoverkstad

Känns Legoland för långt borta finns denna inhemska möjlighet för legointresserade. Familjecampingen är vackert belägen vid Bureåälven 18 km söder om Skellefteå. Under sommaren finns det förutom tält- och husvagnsplatser och stugor en Legoverkstad där man kan bygga fritt eller efter ritningar och skapa radiostyrda legofordon. Duplolandskap med tågbana erbjuds för det yngsta. Andra leksaker som t. ex. Meccano finns, och man kan delta i problemlösningsaktiviteter.

Campingen hyser ett legomuseum med en av världens största och mest unika samlingar med olika teman, bl.a. Star Wars, Scooby Doo, SvampBob, Angry Bird, Power Miners samt legobyggen ur Astrid Lindgrens sagor. Eftersom Tintin fyller 90 år har museet även en speciell utställning till hans ära i år.

Ett café finns för besökare, och legobutiken lovar ett brett utbud på förmånliga priser. Mer info hittar du här.

Trampa dressin i vackra Gullspång i Västergötland

Barnen minns ofta bäst de enkla sakerna de gjort tillsammans med familjen. Varför inte göra en utflykt genom vackert landskap på rälscykel. Dressinåkning passar alla, gammal som ung. Man åker två på varje dressin, en som trampar och en som sitter på en bänk bredvid. Det går även bra att vara två vuxna och ett barn per dressin.

Du kan välja mellan två sträckningar: Torvedsbanan löper söderut utmed Gullspångsälven och är 20 km lång enkel väg, eller Otterbäcksbanan som är ca 40 km lång och går norrut med slutstation i Degerfors. Vill du inte cykla så långt går det bra att vända dressinen och cykla tillbaka närhelst du önskar. Man trampar ca 10 km per timma.

Är du en geocachare passa på när du cyklar längs rälsen, det finns gott om cacher utlagda på båda banorna.

Dressinuthyraren Kooperativet Laxen hittar du här.

Den vilda och avlägsna Gotska sandön

Ta båten från Nynäshamn eller Fårösund på Gotland till detta svårtillgängliga och karga men samtidigt sällsynt vackra ö och nationalpark norr om Gotland. Du möts av milsvida sandstränder, djupa tallskogar och vida horisonter.

Gör en dagstur eller övernatta. Du kan ta med eget tält och tälta på lägerplatsen, eller hyra tält med säng, kudde och täcke. Boende med enkel standard finns på ett vandrarhem, runt lägerplatsen finns stugor, i Fyrbyn kan man hyra gamla fyrvaktarbostäder.

Det finns inte någon möjlighet att handla mat på ön, all mat får man ta med sig själv. Kom ihåg att ta med mat för en extra dag då det finns en risk att turbåten kan bli inställd vid hårt väder. – Låter som ett riktigt äventyr som ungarna skulle gilla, eller hur!

Mer info om Gotska sandön och färjebokning hittar du här.

Vattenlekar inomhus: Lost City, ett äventyrsbad

Ett garanterat populärt utflyktsmål för de flesta barnen! Lost City på Gustavsvik i Örebro är byggd i en tematiserad djungelmiljö och innehåller förutom sex st vattenrutschbanor inomhus, varav den längsta över 200 m, en vågbassäng, akvariepool, vildfors, klättervägg, ruiner att utforska, bubbelpooler och eget barnområde för de yngsta. Skattjakt med priser anordnas, boende och restaurang finns. Ett bra alternativ om regn och kyla sätter stopp till strandlivet.

Lost Citys hemsida hittar du här.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar