5 tips på hur du tar hand om dina tulpaner i en vas

by Redaktionen

Ingenting skriker vår mer än en stor bukett ljuvligt doftande tulpaner. Men dessa blommor kan vara lite känsliga. Du har säkert köpt hem tulpaner många gånger och sen sett hur de bara efter någon dag börjar hänga sådär sorgset.

Men inte mer – vi har de bästa tipsen på hur man tar hand om tulpaner i en vas. Hur man får dem att hålla längre, hålla sig rakare och se fräschare ut.

  • Välj rätt vas

Vaser handlar inte bara om estetik. Självklart vill man ha en vacker vas men tänk på att den måste vara rätt utformad för vilka blommor som du stoppar där.

För just tulpaner vill du ha en vas dom är minst hälften så hög som blommorna. Tulpaner behöver stöd. Den ska inte heller vara för smal utan det ska finnas lite utrymme för varje stjälk, annars trivs inte bladen.

  • Byt vatten ofta

När du fyller vasen med vatten ska du inte fylla mer än två tredjedelar av vad vasen rymmer. Byt vatten varje dag. Dina tulpaner behöver fräscht och kallt vatten för att hålla sig längre och på detta sätt rengör du även vasen. Det är lätt att gamla blad och annat lägger sig i vasen och det tycker dom inte om. Snitta även om dem om du ser att snitten ser lite bruna ut.

  • Innan du lägger dem i vasen

När du köpt tulpaner kan de ha legat utan vatten under en längre tid. De kan därför ha blivit lite uttorkade. Ta försiktigt ur dem ur sin förpackning och ta bort eventuellt skadade eller döda blad. Snitta av två centimeter av stjälken. Lägg tillbaka dem sen i samma papper som de kom i och ställ dem på ett svalt ställe med kallt vatten. Låt dem sen stå så i minst tre timmar. På detta sätt återfuktar du dina tulpaner och de behåller sin krispighet längre.

  • Flytta runt din vas

En tulpan fortsätter att växa efter att de klippts bort från rabatten. Detta gör att de rör på sig en del. Klipp dem alltid lite kortare än vad du tänker när du ställer dom i en vas. Annars kan det se lite rörigt ut efter ett tag. Visste du att de växer mot ljuset? Så om du vill hålla dem rakare är det värt att flytta runt din vas då och då. Du kommer aldrig få dem helt raka men det är väl det som är lite charmigt med tulpaner? Hur de letar sig ut i vasen och formar sig lite som dom vill.

  • Ställ dem mörkt – om du vill få dem krispiga

Om du har tänkt att ha en middagsbjudning och kanske vill ha dina tulpaner extra raka så ska du förbereda dem såhär. Ta ut dem ur vasen, slå in dem hårt i tidningspapper, som en konform. Häll på nytt kallt vatten och ställ dem mörkt, gärna utomhus om du kan det. (Det får dock inte vara minusgrader) När du sen packar upp dem på morgonen kommer de ha rätat ut sig lite och blivit mer krispiga – precis som man vill ha dem.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar