Lär dig känna våra vanligaste svamparter, ha en härlig dag i svampskogen och laga sedan läcker mat som du plockat själv ingredienserna för!
Här är 3 vanliga och delikata matsvampar som du lätt känner igen.
Den härliga kantarellen – skogens guld
Den vanliga kantarellen (Cantharellus cibarius) är den förmodligen bästa matsvampen eftersom den smakar bra, inte kan förväxlas med någon giftsvamp och är praktisk. Den är aldrig larvangripen och alla exemplar kan tas tillvara. Kantarellen växer i barr- och lövskog över hela landet från juni till oktober. – Gott stekt på mackan eller i en omelett, som sås, som soppa.
Den läckra trattkantareller gör du vinterns bästa soppa av
Trattkantarell (Cantharellus tubaeformis) är en vanlig, mycket god matsvamp som kallas ibland för höstkantarell. Den hittas i september till november i mossiga barrskogar över hela landet, utom i fjälltrakten. Glöm inte titta noga i blåbärsriset och mossan. – Blir bl. a. en underbar soppa.
Den ädla karljohansvampen förhöjer måltiden
Karljohansvamp (Boletus edulis), eller stensopp, är den absoluta kungen bland soppar och mångas personliga favorit bland svampar. Smakmässigt klassar den med kantarellen och är mycket efterfrågad. Ett bra stensoppställe kan plockas flera gånger i veckan under högsäsong. – Stensoppen går att använda till alla möjliga maträtter som t.ex. stuvningar och såser, åt vilken den ger sin säregna men milda smak.
Alla våra många soppar är i princip ätbara. Kännetecknet för soppar är att de har rör under hatten, inte skivor som skivlingarna. De ser ut ungefär som en tvättsvamp på undersidan. Första bilden i denna artikel är en tegelsopp.
Checklista för en tur i svampskogen
- Korg att plocka svampen i.
- En svampkniv, att rensa med, gärna med borste i ena änden.
- En bra svampbok.
- Karta och kompass och om du har en GPS. Det är lätt att gå vilse.
- Oömma kläder och skor samt regnställ.
- Vatten och matsäck, man blir snabbt hungrig när man letar svamp.
- En bekväm ryggsäck, så får du händerna fria.
- En nyladdad mobiltelefon och plåster.
8 tips att tänka på när du plockar svamp
- Svampar är en färskvara och ska plockas i korg, då luftas svampen medan du plockar nya. Att plocka i plastpåsar är inte bra, då kan svampen inte andas och bakterier utvecklas lättare i den täta miljön, och du får mosade svampar hem.
- Rensa och skär bort skadade delar av svampen, som insekthärdar m.m, innan du lägger ner svampen i din korg. Då slipper du få med dig skräp och dåliga svampar hem. Dåliga exemplar av ätbara svampar kan också göra dig sjuk.
- Plocka dina svampar genom att greppa foten och vrida eller vicka upp dem. Tänk på att få med hela svampen, så att du kan artbestämma den.
- Om du inte är helt säker vilken svamp det är: ta en titt i en svampbok eller på nätet i skogen eller innan du lagar svampen.
- Provsmaka inte! Även giftiga svampar kan smaka milt.
- Rensa och tillaga eller förbered svampen så fort du kan, det är inte bra för svampen att ligga för länge.
- Giftiga svampar blir inte ätliga när man förväller dem, de är fortfarande giftiga.
- Respektera allemansrätten när du rör dig ute i naturen.
Mer användbar information om svamp
Det anordnas kurser i svampkunskap och det finns gott om litteratur i ämnet. På nätet hittar du mer info t. ex. hos Svampkonsulenternas riksförbund.
Svampkunskap för nybörjare finns här. Sidan innehåller också info om Naturplats-appen där du kan bl. a. få koordinater för svampställen direkt i din mobil.