fbpx

Här är växterna som tål lite kyligare väder

by Redaktionen

Det är något speciellt med att ta hand om din trädgård under den senare delen av hösten. Den milda svalkan och det mjuka ljuset ger en perfekt kuliss för att odla nya växter och ge trädgården en fräsch start inför vintern. Att välja rätt växter att plantera under hösten kan göra underverk för din tomt. Här är några växter som trivs särskilt bra under hösten och när det kallare vädret kommer.

Hosta (Hosta)

Hostor är robusta perenner som gör sig bra i halvskuggiga eller skuggiga områden. Dessa växter är kända för sina attraktiva bladverk, som varierar i form och färg. Under hösten kan du plantera olika sorter för att skapa en intressant och varierad trädgård. Växten kräver minimalt underhåll och är perfekt för trädgårdsmästare som vill njuta av skönheten utan mycket arbete.

Pioner (Paeonia)

Pioner är älskade för sina stora och färgstarka blommor. De tillhör perenner släktet som är kända för sin hållbarhet. Hösten är en utmärkt tid att plantera pioner eftersom de har gott om tid att etablera rötterna innan vintern. Det bästa av allt? Dessa vackra blommor kommer att pryda din trädgård under många år framöver.

Ljung (Calluna vulgaris)

Ljung är en klassisk höstväxt med sitt vackra blommande bladverk. Denna växt trivs i soliga områden och ger en färgsprakande kontrast till höstlandskapet. Den är också känd för att vara en tålig växt som klarar kyla och frost, vilket gör den idealisk för höstplantering.

Stjärnöga (Brunnera macrophylla)

Stjärnöga är en tålig perenn som är idealisk för skuggiga områden. Dess blå blommor och frodiga gröna blad gör den till en perfekt tillskott i höstträdgården. Det är också en bra marktäckare som hjälper till att hålla ogräs borta.

Kärleksört (Sedum)

Kärleksört är en saftig växt som blommar under hösten med stjärnformade blommor i olika färger. Dessa växter är enkla att ta hand om och passar bra i stenpartier och trädgårdar. De ger även föda och skydd åt bin och fjärilar.

Lavendel (Lavandula)

Lavendel är en underbar örtväxt som är perfekt för höstplantering. Dess doftande blommor och silvriga blad ger trädgården en avkopplande atmosfär. Lavendel är också ett favoritval för bin och fjärilar.

Alunrot (Heuchera)

Alunrot är känd för sina dekorativa blad i olika färger och former. Dessa perenner trivs bra i delvis skuggiga områden och ger din trädgård ett färgstarkt utseende. De är också idealiska för att locka fjärilar och andra pollinerare till trädgården.

Krysantemum (Chrysanthemum)

Krysantemum är höstens blomma per excellens. Dessa färgsprakande blommor kommer i olika former och storlekar och ger trädgården en festlig känsla när hösten kommer. De är en idealisk växt för att ge trädgården en färgklick innan vinterns ankomst.

Så varför inte prova att plantera ut några av dessa växter för att ge din trädgård lite mer liv tillsammans med de fina höstlöven? Du kommer garanterat att njuta av växternas skönhet när de blommar och frodas i det milda höstvädret. Och det bästa är att många av dessa växter är lättskötta och sedan kommer att växa upp och blomma år efter år! 

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar