Därför ska du alltid ha en tvål hemma – 10 överraskande skäl

by Redaktionen

Det är inte enbart vid tvätt av dina händer du har nytta av en vanlig bit av tvål. Dessa 10 fiffiga husmorstips visar var den mångsidiga tvålen kommer till perfekt användning.

1. Så tar du effektivt bort fläckar från dina kläder

Handtvål som du har hemma är en lätt och billig hjälpmedel för att få bort fläckar från textilier med. Fukta tvålen och gnugga in i fläcken så mycket tvål som du kan få in i fibrerna. Låt torka och tvätta sedan i tvättmaskin som vanligt. Funkar bäst med hård tvål för att den flytande innehåller mycket vatten.

3. En tvålbit motverkar odör

Vill du bli av med dålig lukt i garderober, byråer, bagage eller dina skor – lägg dit en tvål. Tänk bara på att spara tvålen i paketet, annars kan det bli väldigt kladdigt.

2. Tvål är utmärkt smörjmedel

Ett blixtlås som fastnat, ett fönster som plötsligt inte går att öppna, tröga byrålådor – dra lite med en torr tvål. Det är ett bra smörjmedel som får fart på grejerna! Detta kan även vara ett gott alternativ för exempelvis knarrande dörrar. Lite tvål på gångjärnen får dörren att röra sig smidigare.

4. Så får du loss en trång ring 

Om du försöker ta av dig en lite för liten ring men lyckas inte genast – ingen panik! Gnugga tvål runt fingret och dra av ringen. Använd rikligt med tvål, för försöker du dra i ringen utan kan fingret lätt svullna och då blir det ännu svårare att få loss ringen.

5. Gör enkelt ditt eget myggmedel

Många myggmedel som säljs i affärer innehåller väldigt starka kemikalier. Blanda din egen mildare variant av bara tvål och vatten och spraya på huden. Insekter gillar inte lukten.

6. Tvål lindrar besvären i dina insektsbett

Kliande och svidande insektsbett är aldrig kul att få, men som tur är finns det flera smarta huskurer för att råda bot på problemet. En av dem är att ta till en bit tvål. Fukta bara tvålen och gnugga mot bettet, så lindras svedan inom kort.

7. Få en god natts sömn – utan vadkramper

Kramper i benen när man försöker sova är ett problem som drabbar väldigt många. För att slippa ligga sömnlös med dessa krypningar, stickningar och kramper kan du testa att placera en naturlig tvål med eterisk olja mellan lakanen. Det lär vara magnesiumet i tvålen som hjälper, det motverkar kramper. Många människor svär i alla fall på att det fungerar!

8. Få ditt husdjur att sluta gnaga på möbelfötter

Hundar och katter får ofta nöje av att sätta sina tänder i möbelfötter. Märken de lämnar är inte vackra! Gnugga lite tvål på fötterna, ditt husdjur gillar inte smaken och blir av med sin dåliga vana.

9. Mjuka upp dina nya skinnskor med tvål

Nya skor känns ofta stela och hårda och kan skava och orsaka blåsor. Dra lite med en tvål där skorna orsakar friktion och få skorna att mjukna snabbare.

10. Pyssel för en regnig dag: tvålskulptur

Tvål är ett lagom mjukt material att forma, även för de yngsta i familjen. Gör roliga figurer att ta med till duschen eller att ge bort som present.

De finns de som tycker att redan ljudet av att skära i tvål är avslappnande.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar