fbpx

Så håller du bananflugorna borta från köket

by Redaktionen

I de flesta hem får man då och då uppleva dessa irriterande små flugor som svärmar i köket och tycks föröka sig i rasande takt. Bananflugor är inte farliga, men det är inte så trevligt att veta att de lägger tusentals ägg på dina frukter. Så här blir du av med dem.

1. Gillra en fälla

Detta är en effektiv metod för att samla in och döda bananflugorna. Så här gör du:

  • Ta fram skålar eller dricksglas, kärl med lite djup i.
  • Blanda ca fyra matskedar vinäger, lite honung och en skvätt diskmedel, tillsätt ev. lite vatten.
  • Ställ på strategiska platser där bananflugorna brukar hålla till.
  • Vänta några dagar så ska du se att insekterna samlas och drunknar.
  • Upprepa så många gånger som behövs tills bananflugorna är borta.

2. Håll mogen frukt i kylskåpet

Bananflugan är ett mycket vanligt skadedjur som finns över hela världen i närhet till ruttnande frukt eller människans matavfall. De gillar värme och fukt och håller därför till i fruktfatet. Frukt som är fräsch och fin kan stå framme på fat, men när den mognar är det bäst att ställa undan den, annars dyker bananflugorna snabbt upp. I kylskåpet kan de inte komma åt den.

3. Släng soporna ofta

Låt inte skräp och gammal mat stå och börja lukta, bananflugorna tycker om att söka sig dit. Rensa ut regelbundet. Släng soporna ofta så slipper du problem och håll soppåsen stängt vid värsta invasionen. Även otvättade förpackningar som väntar på att bli fraktade till återvinningen ska du inte ha stående för länge. Ta bort dina tomma vin- och läskflaskor.

4. Putsa, rensa och plocka undan

Håll rent, fräscht och torrt! Bananflugor gillar inte städade hem, de gillar värme, fukt och matrester. Gör det till en vana att torka av ytor och dammsuga upp smulor. Kolla även dina krukväxter: flugorna gillar blommor, kanske behöver du ställa ut några krukor.

5. Döda flugäggen i röret

Största invasionen av bananflugor brukar uppstå på sommaren och på hösten. Avloppsröret i köket är ett av ställena dit de lägger sina ägg. Koka en kanna vatten och häll i vasken så dör äggen. Gör detta upprepade gånger, och bananflugsvärmen minskar successivt.

Bildkälla: flickr

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar