Hur man behandlar en bänkskiva i ek

by Redaktionen

För er händiga människor som älskar att se ek fräscht och friskt så kolla in hur man behandlar ekbänken på bästa sätt.

Trä och speciellt ek är ett material som håller i många fina år. Som med allt annat så åldras det och slits. Det underbara är att det går att få ek att se ut som nytt igen.

Hur sliten är bänkskivan i ek?

Bänkskivor i trä slits på olika sätt och kräver då olika typer av underhåll.

Om du tittar och drar handen över ekskivan så kommer du snabbt att förstå hur du ska underhålla den på bästa sätt.

Torr och ljus

Är din bänkskiva i ek torr och väldigt ljus så räcker det oftast med riktigt bra olja. Linolja ger en riktigt fin lyster och skydd. Var försiktig och läs på hur man arbetar med linolja. Jag har personligen också arbetar med teakolja som underhållsolja och det har fungerat väldigt bra, ger mycket fin lycter och även en god doft på köpet.

Skador och missfärgningar

Skador och mörka ringar är ofta vanligt på ekbänkskivor men går ganska enkelt att åtgärda.

Svarta missfärgningar – kommer oftast från att man man lämnat ett metallföremål på ekbänken och då uppstår en kemisk reaktion. Köp oxalsyra eller hör och häpna med rabarber som är färsk. Torka först av områdena med mörka missfärgningar. Blanda oxalsyra och vatten och dutta på fläcken. Vänta och se om något händer annars ta mer oxalsyra tills fläcken försvinner. Bättre på med lite olja så att bänkskiva inte blir torr.

Skador – uppstår från allt möjligt men det är irriterande. Beroende på hur djup skadan är så kanske man får slipa, använda plastiskt trä eller mejsla bort skadan.

Men innan du börjar så kan prova ett litet magiskt knep. Att ånga ut skdan om det är t.ex ett hack i bänkskivan av ek. Sätt på strykjärnet på svag värme och använd en liten tunn handduk mellan strykjärnet och skadan. Massera lätt med strykjärnet samtidigt som använder ånga. Nu bör skadan bukta ut sig och se fin ut. Om inte så är det dags att se över om man fylla igen den.

Gör ett skyddande lager

Att vara proaktiv är smart och det finns lite olika sätt att skydda din bänkskiva i ek. Ett sätt är att polera eken, det är ganska tidskrävande och du bör läsa på innan du provar.

Hårdvaxolja är däremot riktigt smart! Det är lite magiskt. Normalt brukar två lager räcka för att ge en bra och skyddande yta samt lyster på bänkskivan i ek. Använd en pensel för träljor och sedan dra i träfibrernas riktning. Ta stora och långsamma penseldrag och var noggran med att göra det rakt.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar