fbpx

Hur får man kuddar och täcken att förbli fluffiga?

by Redaktionen

Formen och livslängden på dina kuddar och täcken påverkas av hur väl du tar hand dem. Följ dessa enkla råd, så behåller de sin fluffighet och du får behålla dem länge.

Sköt om dina kuddar och täcken

Du kan bevara fylligheten i täcket genom att tvätta det minst en gång och högst fyra gånger om året. Att tvätta för ofta kan leda till onödigt slitage. Tvätta kudden två gånger per år.

Se till att vädra och skaka kuddar och täcken så ofta som möjligt, gärna varje gång du bäddar sängen. Piska eller dammsug inte ditt duntäcke.

Vädra sovrummet ordentligt varje dag, och vänta gärna ett par timmar med att lägga ett överkast över täcket. På så sätt hinner svett och fukt avdunsta, och täcket förblir luftigt och fräscht.

Så tvättar du dina täcken och kuddar med natur- eller fiberfyllning

Avsätt ordentligt med tid till tvätten; att tvätta och torka ett täcke kan ta 6–8 timmar. Kom ihåg att alltid följa tvättmanualen som medföljer varan.

  1. Se till att ditt täcke inte har några hål i sömmarna, och var även uppmärksam på att täcken faktiskt kan krympa.

  2. Använd endast halva mängden tvättmedel, och inget sköjmedel.

  3. Använd enzymfritt tvättmedel för kuddar och täcken som innehåller dun eller fjäder. Vanligt tvättmedel innehåller enzymer som tar bort det naturliga fettet som finns i fjädrar och dun. Tvättar du bort fettet blir resultatet en platt och ej fungerande dunprodukt – hur mycket du än torktumlar. Täcket tappar isoleringsförmågan och du får aldrig upp fluffigheten och värmen igen.

  4. Tvätta i 60 grader om möjligt – då dör kvalster. Avsluta med en lätt centrifugering.

  5. Torktumla täcket och kudden tillsammans med 3–4 tennisbollar, så kallade torkbollar. Tennisbollarna hjälper till att fördela fyllningen så att täcket återfår sin fyllighet.
     
  6. Ta ut täcket var 15:e minut och skaka om det för att ytterligare undvika ihopklumpningar och för att fördela värmen från tumlaren.

  7. Tumla täcket och kudden tills de är helt torra, och lufta dem en stund efter så att fyllningen inte klumpar ihop sig av fukten. Fukt kan i sin tur leda till mögel, så var noggrann med att få täcket och kudden helt torra. Skaka gärna om igen för att säkerställa jämn distribuering av fyllningen.

När är det dags att byta ut täcke och kudde?

Det går inte att svara exakt på frågan, så håll gärna koll när du tvättar och bäddar. Slitaget varierar, men byte av täcke rekommenderas efter 5–10 års användning. Däremot skall kudden helst bytas efter två år då man sliter mer på den och med tanke på olika kemikalier vi använder i håret och på ansiktet och som gnuggas mot kudden.

Om din kudde som tidigare varit vit nu är gul kan detta vara ett tecken på att det är dags att köpa en ny. Svettas du mycket på nätterna skall du byta kudde och täcke oftare. Om din kudde och ditt täcke klumpar ihop sig eller fortfarande är platt efter att du torktumlat borde du byta ut dem.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar