Tips och råd om hur du ska inreda och dekorera ditt hem på bästa sätt

by Redaktionen

Funderar du på att fräscha upp ditt hem lite? Kanske måla om eller byta ut några möbler och komplettera med nya accessoarer och konst. Vi har här samlat ett antal tips och råd som gör det lättare för dig att lyckas med uppdraget och få till ett snyggt och harmoniskt hem.

Vintage

Att inkludera vintageartiklar du fått från vänner eller familj eller som du hitta på en loppmarknad är ett bra sätt att ge ditt hem en tidlös look. Trender är bra, men vintage är för alltid.

Speglar

När det gäller speglar, ta i ordentligt med storleken. Till skillnad från konstverk som tenderar att dra in dig så reflekterar istället en spegel ljuset och förstärker och utökar utrymmet. En spegel på en vägg kan vara lika effektiv som ett fönster. Så när det kommer till speglar, ju större desto bättre. Se bara till att spegeln inte är bredare än det föremål den hänger över.

Mattor

När du väljer mattor, kom ihåg att för stor är bättre än för liten. Om den är för liten kommer den att se malplacerad ut. En stor matta kan spilla över till andra zoner i rummet men ändå kännas rätt. När du väljer en matta för en sittgrupp, försök att hitta en matta i en storlek som gör att du åtminstone kan placera de främre benen på alla stolarna på mattan.

Naturmaterial

Investera i möbler och inredning som är gjorda av naturmaterial. Om du undrar vad du ska satsa på är ett matbord av återvunnet trä, ett sidobord med marmorskiva eller en rottinghylla bara några exempel på möbler som kommer att stå emot tidens tand och du kan använda om och om igen i olika utrymmen. Naturmaterial är rejäla och tål mycket slitage så de kommer att tjäna dig väl om du tar väl hand om dem.

Förvaring

Att visa upp sina samlingar kan vara snyggt och roligt men oftast dödar den röran ett utrymme. Välj möbler som ger gott om förvaring och använd det tillgängliga garderobsutrymmet maximalt. Att skapa gott om förvaringsutrymme är mycket viktigt. Sängbordet kan tex hållas snyggt genom att använda små, vackra lådor där du lägger dina saker i. Eller investera i några vackra korgar för att hålla ordning på saker och ting – det kommer göra att rummet känns mycket fräschare.

Väggfärg

Färgen på väggarna i ett rum kommer att förändras under dygnet beroende på att ljuset som fyller rummet vid olika tidpunkter på dygnet förändras. För att inte göra misstaget att måla ett rum i en färg som bara ser bra ut mitt på dagen, måla alltid ett stort papper och fäst det på en av väggarna i rummet du vill måla. Titta sedan på det vid olika tidpunkter på dagen, morgonen, eftermiddagen och kvällen för att se till att det känns bra för dig vid alla dessa tillfällen.

Neutrala färger och texturer alltid att stå sig genom tiderna. Kombinera dessa neutrala färger med mörka accenter och ditt utrymme kommer att leva upp. Få in andra djärvare färger genom konstverk och accessoarer istället.  Färgtrender förändras med några års mellanrum och så ofta vill man ju kanske inte måla om.

Om att sätta ihop allt

Med mindre röra för du ett rum känns större och lugnare. När ett rum är inreds minimalt och genomtänkt ger det rummet en känsla av lätthet och andningsförmåga.

Skala är allt
Det gäller att balansera och väga ihop möbelstorlekarna i ett rum, från den perfekta soffstorleken till höjden på ett skåp eller storleken på en spegel. Använd pappersmallar i utrymmet för att bedöma rätt skala, då ser du hur möbeln fungerar i rummet eller på väggen och hur mycket plats de tar upp. Du kan då också lättare se hur olika möbler samspelar med varandra och slipper göra misstaget att köpa för små eller för stora möbler.

Om du använd några av dessa tips och råd nästa gång du ska göra om i ditt hem så kommer det garanterat att gå lättare och du får ett bättre resultat. Så sätt igång, ta fram måttbandet och blocket och börja skissa på ditt nya uppfräschade hem.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar