fbpx

Skapa ett intressant hem med fina speglar

by Redaktionen

En spegel kan vara så mycket mer än en kvadrat i badrummet eller en rektangel i hallen. Med speglar i olika fantasifulla former, ramar och uppställningar kan du skapa intressanta väggar och vrån. Här har vi samlat ihop tips på hur du kan pryda ditt hem med speglar i olika former och storlekar.

Spegeln har gått från att vara en praktisk nödvändighet till en trendig inredningsdetalj. På nätet finns det speglar i många spännande former och ramalternativ och även tips för hur du kan skapa snygga speglar själv.

Inred vardagsrummet effektfullt med speglar

I vardagsrummet kan spegeln med fördel bli ett komplement till mer traditionella tavlor eller planscher.

Ett tips är att inte montera på måfå utan ha en plan och organisera speglarna innan du slår i spikarna.

 • Har du en tom vägg att fylla? Eller vill du leka med ljus och reflektioner? Då kan en bra idé vara att hänga upp flera speglar i samma stil.
 • Runda speglar i olika storlekar och på olika nivåer ger enkelt liv åt en vit vägg.
 • En stor rund spegel som hänger för sig själv på en vägg ger en härlig och maffig känsla.
 • Är du mer för tavelväggar blir en mindre rund spegel ett fint avbrott bland de rektangulära ramarna.
 • Spegeln kan även få sin plats bland andra inredningsdetaljer stående på en hylla eller byrå.
 • En större spegel kan med fördel ställas lutande mot en vägg.
 • Lekfulla speglar med belysning i ramen ger rummet en stark och livfull karaktär.
 • Solspeglar, mindre speglar med formen av sol med strålar, ger karaktär och spänning till alla rum. De passar även fint i kollage ihop med tavlor. Dessa speglar är mer smycken än speglar.

Speglar ger en känsla av öppet utrymme

Speglar fungerar även som en förstorande faktor i hemmet, eftersom rummet genom reflektionen som ges från spegeln uppfattas mycket större än det är. I mindre rum visar sig spegeln från sin allra bästa sida. Där kommer den verkligen till sin rätt och gör skillnad genom att ge en rymlig och öppen känsla.

 • Ju större spegel, desto större känns rummet.
 • Placera spegeln så att dagsljuset faller mot den, och ställ gärna en lampa som ger spegeln ljus när mörkret faller på.
 • Ett annat tips är att hänga upp speglar ovanför dörrar, det får också rummet att kännas större.
 • Avlånga speglar är perfekta att förstora mindre rum med. Vända längre speglar och ha dem vågrätt, speciellt längre, smala speglar. Det gör att rummets vägg ser mycket längre ut.
 • I en liten hall eller garderob kan spegeln skapa extra rymd samtidigt som den fyller sin praktiska funktion.

Använd speglar smart i sovrummet

Enligt Feng Shui, den populära kinesiska läran om hur omgivningen påverkar människan, ska man aldrig ha speglar i sovrummet, men om man har ett litet sovrum är speglar perfekta för att få det att kännas större. Du kan t.ex. sätta två speglar vid varje sida av sängborden. Har du ingen plats för en golvspegel kan du sätta upp en lång spegel på insidan av en garderobsdörr.

Stora ljusa fönster i sovrummet är inte verklighet för alla. Då går det bra att trolla med speglar så de ser ut som fönster. Här funkar mindre fyrkantiga speglar för att lura ögat och trolla med ljuset, vilket ger en illusion av ett fönster.

Bara fantasin sätter stopp för speglar som inredning!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar