fbpx

Så stänger du ute det störande ljuset från fönstret

by Redaktionen

Det finns flera olika anledningar till varför vi vill mörklägga våra rum. I sovrummet vill du kanske ha fullständigt mörkt för att få den bästa möjliga sömnen. I tv-rummet vill du nog bli av med ljusreflektioner på tv-rutan. Vi berättar om de olika alternativen till mörkläggning du har att välja på.

1. Rullgardin – enkelt att sätta upp

En mörkläggande rullgardin i fönstret stänger ute ljuset så du får det riktigt mörkt och är också ett enkelt sätt att mörklägga. Det är bra att låta rullgardinen vara några centimeter bredare än fönstret för att minimera ljusinsläppet. Rullgardiner kan monteras både på vägg, i tak eller i nisch.

2. Hissgardinen – en elegant lösning

För den som vill ha både ett solskydd och en stilren gardinkappa är hissgardinen helt rätt. Det finns hissgardiner som både mörklägger och har en ljuddämpande effekt och de passar därför perfekt i sovrummet eller tv-rummet. De går också att montera både på vägg, i tak och i nisch.

3. Mörkläggande tyggardiner – ser ut som helt vanliga gardiner

En mörkläggande gardin är enkel att dra för när man vill stänga ute ljuset i fönstret. Det finns många färger och strukturer att välja på så gardinen är lätt att anpassa till övrig inredning i rummet. Mörkläggningstyg i metervara finns att köpa om du vill sy gardinerna själv. För att stänga ute ljus behöver tyget inte vara mörkt, det är snarare kvalitén av tyget som avgör hur bra gardinen mörklägger.

Det kan vara bra att placera gardinen så nära fönstret och väggen som möjligt för att minska glipor där ljus sipprar in. Har du en fönsterbräda som går en bit ut från väggen kan gliporna på sidorna bli stora och då kan det behöva kompletteras med ett annat solskydd om du vill ha det helt mörkt.

4. Persienner – lätta att styra till önskad läge

Persienner består av aluminiumlameller  i horisontellt läge. De styrs enkelt med snören och spakar till olika lägen beroende på behovet. Vita är vanligast men de finns i olika färger. Eftersom det i Sverige är vanligt med två- och treglasfönster är mellanglaspersiennen mycket vanlig om persiennen är tänkt som insyns- och solavskärmning. Persiennen sitter då monterad mellan fönsterbågarna.

Det finns även frihängande persienner som monteras på insidan av fönsterbågen samt i eller utanför fönsternischen.

Gardinerna som hjälp mot värme och buller

Dra för ditt mörkläggande solskydd i sovrummet en stund innan du tänker gå och lägga dig. Stänger du ute solen innan läggdags kan du få en sval och skön temperatur i rummet. Detta gäller i allra högsta grad i rummet där barnen sover.

Bra mörkläggningsgardiner fungerar även som ljudisolering:

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar