fbpx

5 enkla tips för att lätt höja mysfaktorn i hemmet

by Redaktionen

Hur du vill inreda ditt hem är ytterst en fråga om din personliga smak, men dessa enkla åtgärder tycker de flesta gör hemmet mysigare.

1. Belysning

Rätt belysning för olika situationer och stämningar är en viktig trivselfaktor. Lika viktigt som det är att ha bra arbetsbelysning är det att kunna släcka lagom och ha mjukt ljus för mysiga stunder. Placera många små lampor på strategiska ställen så att du kan ändra ljuset efter behov, häng upp ljusslingor med mjukt sken på den mörka delen av året. På sommaren tycker vissa om att bada i ljuset, medan andra vill kanske även då ha dunkelt på kvällen och kan då lätt ordna detta med mörkläggningsgardiner.

2. Textiler

Att kunna dyka ner mellan fluffiga filtar och mjuka kuddar på soffor, fåtöljer och sängar, att kunna gå barfota på tjocka mattor, vad skulle vara mysigare! Häng upp gardiner, draperier och lägg dukar på bord och byråer och du får en mjuk stämning i rummet, och förbättrar samtidigt akustiken då tjocka textiler förminskar ekot. Välj själv hur mycket textiler du trivs med, och välj färgerna efter eget smak: Mustiga, svala, grälla, brokiga…Använd fantasin eller titta i inredningsmagasin hur andra har gjort.

3. Växter

Gröna växter mjukar upp känslan i rummet, de renar luft och är lugnande att titta på. Stora gröna blad eller sirliga hängande stjälkar vid fönstret, andra plantor som inte behöver mycket ljus placerade längre in i rummet, en massa olika kaktusar på hyllan – det är mycket du kan göra med växter. Även en bukett blommor i en vacker vas höjer mysfaktorn.

4. Tavlor

Även om du inte är en konstsamlare vill du väl ha något vackert och intressant att se på väggarna! Några väl valda tavlor i dina favoritfärger, eller någon stor affisch med en intressant eller klurig bild? Välvalda tavlor på sina ställen samlar ihop rummet till en helhet och skapar harmoni.

5. Levande ljus

Har du en eldstad är du lyckligt lottad! Att sitta ner och titta i lågorna ger en lugn och vilsam stund. Med levande ljus kan vi uppleva något liknande. Gillar du doftljus finns det en uppsjö av olika dofter att välja mellan, för att få det mysigt funkar vanliga doftfria lika bra. Tänd många ljus, på olika ställen, gör grupper med ljus i olika former och höjder, ha stora ljuslyktor på golvet. Jag brukar tända ljus även på sommaren, skenet syns inte lika starkt då men den mysiga känslan som levande ljus ger är densamma.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar