Bli kvitt sommarvärmen i bostaden

by Redaktionen

Det är skönt med sommar och värme men du har kanske svårt att koppla av och sova om det är för varmt inomhus. Här kommer användbara tips på hur du får det svalare hemma.

Stäng ute solvärmen

Det viktigaste är att stänga ute solen genom att dra för persienner och gardiner. Tänk speciellt på söderfönstren och täck för dem noggrant så att det direkta solljuset inte tränger in. Ljusa lakan kan också fungera att hänga i gardinstången för att hålla solens värme ute, för ljusa ytor reflekterar solen bättre än mörka.

Ett bra tips för att skärma av den skarpa solen och hindra hemmets inre från överhettning är en markis över stora fönsterpartier som annars släpper in direkt solljus.

Få in skön sval luft

Du behöver få in svalare luft. Ha fönstren stängda när uteluften är varmare än luften inne och det inte blåser. När vinden tilltar där ute är det bra att öppna fönster och dörrar så att luften kan dra igenom.

Öppna fönstren på natten när uteluften är svalare igen så att den kyliga kvällsluften kan tränga in i varenda skrymsle. För att få luften i rörelse försök att ordna korsdrag: Öppna fönster i två rum för att få luften att röra sig mellan dem. Om det är helt vindstilla kan en fläkt nära fönstret hjälpa cirkulationen på traven.

Sänk temperaturen i rummet genom att fukta ett lakan eller en handduk i kallt vatten och hänga det i fönstret – då kyls luften ner på väg in. 

Stäng av apparater, de värmer upp rummet

Alla elektriska apparater avger värme även om de står bara i stand-by -läge, så stäng av dem och dra ur stickkontakterna för till exempel datorer, TV och stereo. Detta gäller också mobiler och paddor. 

Stäng av diskmaskinen innan torkprogrammet och låt värmen i rummet torka disken. Tvättmaskin och torktumlare utstrålar mycket värme, tvätta på en varm dag bara om du absolut måste och häng tvätten ute om möjligt. Hänger du tvätten inomhus försök ha bra ventilation.

Laga kalla rätter som sallader och matiga mackor under de varmaste dagarna för att slippa värmen från ugnen och spisen.

Släck lyset

Alla lampor avger värme, några mer än andra. För att slippa ett kvalmigt hem i sommarvärmen, kom ihåg att släcka lyset i så hög grad som möjligt och använd lågenergilampor som avger mycket mindre värme än traditionella glödlampor.

Skaffa en fläkt och gör din egen klimatanläggning

Om du har en bordsfläkt placera den så att den får upp den svalare luften från golvet och blåser upp mot taket. 

Du kan också förvandla den till en hemgjord AC genom att ställa en skål med isbitar framför. Luften kyls ner när den blåser över isen. Placera fläkten bredvid där den behövs, t.ex. i barnens sovrum eller vid ditt arbetsbord.

Begränsa baden i karet

Även ett ljummet bad värmer upp badrummet på nolltid, så nöj dig med snabba duschar under de hetaste dagarna. Du kan också tappa upp lite kallt vatten i badkaret eller tvättstället och fylla det med is, så har du ett ställe att kyla ner handdukar för att badda pannan med.

Få det svalare i sovrummet

Värmen stiger uppåt, så sov på så lågt läge som möjligt. Barnet får kanske lov av dig att lägga madrassen på golvet i stället för våningssängens övre del.

Undvika syntetiska material eftersom de inte låter luften cirkulera och därför höjer din kroppstemperatur, särskilt i ett varmt sovrum. Köp istället sängkläder i ren bomull eller linne, naturmaterial som hjälper dig att reglera kroppstemperaturen och luftar tillräckligt för att du ska slippa svettas.

När det är riktigt varmt kan du slå in dina örngott i plastfolie och låta dem ligga i frysen ett tag innan det är sängdags. Trä örngottet på kudden strax innan du lägger dig för lite iskall lindring. Orkar du bädda så gör detta även med lakanen.

Har du en värmeflaska fyll den med kallt vatten, lägg den i frysen och stoppa den under täcket precis innan du går och sover. Kylklampar funkar naturligtvis med.

Kom ihåg att dricka vatten!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar